OBILjEŽENO BADNjE VEČE I U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENO BADNjE VEČE I U BIJELjINI


Izvor: Semberija info

U Bijeljini je večeras upriličeno paljenje badnjaka na platou ispred Gradske uprave Grada Bijeljina. Prije čina paljenja badnjaka služeno je večernje bogosluženje u crkvi Svetog Georgija koje je predvodio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije. Nakon liturgije, sveštenstvo i vjerujući narod je litijom gradskim ulicama došlo pred zgradu Gradske uprave.

- Večerašnja noć najavljuje dolazak Božića. Osvećenje badnjaka je jedan naš pravoslavni, srpski običaj koji nam ukazuje na te događaje iz biblijske istorije kada se Hristos rodio u vitlejemskoj pećini. Skromno ali veoma dostojanstveno. Zato i mi, pravoslavni Srbi u svoje domove unosimo badnjake da se podsjetimo na te događaje prvenstveno želeći da srca naša postanu vitlejemske pećine u kojima će Gospod, u kojima će Presveta Bogorodica, u kojima će Svi sveti obitavati. To je smisao onoga što mi praznujemo na Božić, braćo i sestre“, poručio je okupljenima episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, uputivši okupljene da jednu grančicu badnjaka, kao blagoslov ponesu u svoje domove, te da se „međusobno druže, mire i zajedničare“.



Okupljenima se obratio i gradonačelnik Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović izrazivši svoje zadovoljstvo što se, iz godine u godinu povećava broj ljudi koji prisustvuje osveštavanju i paljenju badnjaka ispred Gradske uprave.

- Draga braćo i sestre, nema veće radosti od našeg Božića, od porodičnog sabranja, od dječijeg osmjeha i od riječi mudrosti i strpljenja koje nam upućuje naš preosvećeni vladika a koje nas upućuju da dalje razvijamo naš grad. Grad u kojem ćemo zajedno ostati posvećeni onim istinskim vrijednostima napretka i razvoja našeg društva i naše Bijeljine. Hajde da večeras odavde, svekolikom srpskom rodu širom svijeta, poželimo mir, blagostanje i svaku ličnu i porodičnu sreću, naročito našoj braći i sestrama na mučeničkom Kosovu i Metohiji. Isto poželimo svim pripadnicima hrišćanske vjere i svim dobrim ljudima da u toku 2024. godine imamo što manje izazova a što više molitve, mudrosti i sabranja“, rekao je gradonačelnik Bijeljine.