U Ugljeviku svetkovina u čast Republike Srpske: Nama na sreću, potomstvu na dar! :: Semberija INFO ::

 

U Ugljeviku svetkovina u čast Republike Srpske: Nama na sreću, potomstvu na dar!


Za Semberija info: Mladen Vasilić

U ugljevičkom Centru za kulturu večeras je održana Svečana akademija u povodu Dana i krsne slave Republike Srpske u organizaciji lokalne Boračke organizacije.

Protojerej Aleksandar Tešić blagoslovio je večerašnji skup sa tradicionalnim božićnim pozdravom Mir Božiji, Hristos se rodi!



Tešić je poručio da kao što na krvi mučenika počiva crkva Hristova tako isto na krvi nevino postradalih srpskih vojnika i civila počiva Republika Srpska.

-Samo je Bogu poznato da li je Sveti arhiđakon Stefan izabrao Republiku Srpsku ili je Republika Srpska izabrala Svetog Stefana, jedno je sigurno, nema slučajnosti-rekao je Tešić.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković čestitao je svim građanima Ugljevika i Srpske krsnu slavu i Dan Republike Srpske uz napomenu da je iz ove podmajevičke opštine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu život dao 301 borac Vojske Republike Srpske.



Marinković je istakao da je prije 32 godine proglašenjem Republike Srpske udaren kamen temeljac slobode srpskog naroda.

-Srbi su željeli samo da žive slobodno i da slobodno odlučuju o svojoj sudbini. Ta želja u našem narodu je tinjala još od vremena Petra Kočića a o njoj je pjevao i naš zemljak Filip Višnjić a tu ideju uspjela je da realizuje tek naša generacija i da se izbori prvi put posle mnogo vijekova za srpsku državu zapadno od rijeke Drine-rekao je Marinković.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić čestitao je Dan i krsnu slavu Republike Srpske istakavši da slaveći Dan Republike Srpske, u srcima nosimo puno ljubavi, pažnje i zahvalnosti svima onima koji su najzaslužniji za njen nastanak na ovim prostorima.



-Ovo je, i dan i čas, kad treba da se zahvalimo, prije svega, svim porodicama palih boraca i invalida minulog otadžbinskog rata, koje su dale ono što je najveće i najdragocjenije, živote za Republiku Srpsku, za naš mir i slobodu u kojoj uživamo –rekao je Perić.

On je zahvalio i prvom vođstvu Republike Srpske, svim institucija koje su tada utemeljene, koje prema Perićevim riječima svi treba savjesno, odgovorno i posvećeno da čuvaju.

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske Milutin Tasovac poručio je da slaveći Dan Republike Srpske i njenu krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana u ovim godinama je izuzetno važno.

-Praznik naše Republike Srpske, njene državnosti, naše slobode sve više i više napadaju neprijatelji srpskog naroda, odnosno, neprijatelji slobode i prava drugih naroda. Zbog toga je važno da u čitavoj Republici Srpskoj, pogotovu sutra, na Centralnoj svečanosti u Banjaluci, srpski narod pokaže da je složan i da ne da Republiku Srpsku-rekao je Tasovac.

U realizaciji večerašnjeg kulturno-umjetničkog programa učestvovali su: učenici Muzičke škole “Kornelije Stanković”, Nemanja Tonković, Dušan Matić, Dejan Jovičić, KUD “Rudar” Ugljevik i glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Boško Puletić i Lepomir Ivković koji je narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.