Za projekte u oblasti niskogradnje u Brčko distriktu BiH osam miliona KM :: Semberija INFO ::

 

Za projekte u oblasti niskogradnje u Brčko distriktu BiH osam miliona KM


Izvor: Fena (A.P.) / BHRT

Odjeljenje za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, kroz projekte u oblasti niskogradnje, planira da utroši oko osam milliona KM za sanaciju uglavnom lokalnih puteva i izgradnju trotoara u brčanskim mjesnim zajednicama.

"Od 62 projekta u niskogradnji veliki broj njih će se realizovati u dosta mjesnih zajednica na području Distrikta, a radovi se uglavnom odnose na rekonstrukciju puteva i izgradnju trotoara. Ove godine trebali bi oboriti rekord u realizaciji kapitalnog budžeta kada je niskogradnja u pitanju u posljednje četiri godine", kazao je šef tog odjeljenja Ratko Stjepanović. 

Neki od najznačajnijih kapitalnih projekata su rekonstrukcija cesta i pješačkih staza u MZ Grbavica u vrijednosti od 415.000 KM, rekonstrukcija cesta u MZ Donji Rahić u vrijednosti od 355.000 KM, izgradnja mosta na cesti Drenova-Marković Polje 541.000 KM, nastavak izgradnje stare ceste Palanka-Brka 352.000 KM, rekonstrukcija cesta i izgradnja trotoara u MZ Donji Brezik u iznosu od 510.000 KM i drugi.

Većina ovih projekata prelazi novčani iznos od 100.000 KM, dok je manji broj onih ispod ovog iznosa, naveo je Stjepanović, dodajući kako se prije početka građevinske sezone vrše pripreme raspisivanja tendera.

Prošla godina, kada je u pitanju realizacija kapitalnih projekata u oblasti niskogradnje, bila je uspješnija u odnosu na 2022. godinu, a prema riječima Stjepanovića, ova godina bi prema planiranim projektima trebala nadmašiti i prethodnu godinu.