Otvorena šesta manifestacija osnovnih škola “Svetosavski dani”: Na putu pravoslavlja i svetosavlja :: Semberija INFO ::

 

Otvorena šesta manifestacija osnovnih škola “Svetosavski dani”: Na putu pravoslavlja i svetosavlja


Izvor: Semberija Info / Lj. Ljubojević

 U Centru za kulturu “Semberija” večeras je otvorena šesta manifestacija  bijeljinskih osnovnih škola “Svetosavski dani”. U narednih šest dana zanimljivim kulturno - umjetničkim programima predstaviće se dvanaest bijeljinskih osnovnih škola. Ovu manifestaciju večeras su otvorili učenici Osnovne škole “Sveti Sava” iz Bijeljine koja već trideset i jednu godinu ponosno nosi ime srpskog svetitelja i prosvetitelja, prvog srpskog arhiepiskopa - Svetog Save.



Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Vladimir Vulović kaže da za zaposlene i učenike Osnovne škole “Sveti Sava” predstavlja posebnu čast i zadovoljstvo to što su upravo oni otvorili ovogodišnje “Svetosavske dane”.

“Naša škola nosi ime prvog srpskog arhiepiskopa, što je naš ponos, ali i obaveza da njegujemo i čuvamo našu narodnu tradiciju. Učenici naše škole godinama već pripremaju ovakav program uoči školske slave - Svetog Save, kako bi na najbolji mogući način predstavili školu u kojoj se obrazuju i vaspitavaju”, kaže Vulović.



Folklorni ansambl Osnovne škole “Sveti Sava” ima veliki broj članova, jer za folklor vlada veliko interesovanje.
Tamara Tomić kaže da već dvije godine nastupa u folklornoj sekciji i da joj druženje sa učenicima iz njenog i drugih razreda puno znači.
“Kroz folklor  upoznajemo  naše narodne običaje i narodnu tradiciju. Pripremili smo igre iz Crnorječja,  a meni je  najdraža igra “Ponišavlje”.
Teodora Perić kaže da je prije devet godina upisala folklor u SKUD “Semberija”.
“Sve djevojke koje obuku narodnu nošnju izgledaju lijepo i atraktivno. Osim druženja, učimo puno o etnologiji, narodnim nošnjama i narodnim običajima”, kaže Teodora Perić. 


 
Sutra naveče na “Svetosavskim danima” u Centru za kulturu “Semberija” svoj program predstaviće učenici Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije”, u petak učenici “Osnovne škole “Sveti Sava” iz Crnjelova i “Petar Petrović Njegoš” iz Velike Obarske. U utorak će na “Svetosavskim danima” svoj program predstaviti učenici škola iz Gornjeg Dragaljevca, Suvog Polja, Brodca i Glavičica, dok će u srijedu, 31. januara, nastupiti učenici iz Janje, Dvorova i gradske osnovne škole “Vuk Karadžić”.