BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: EVROPSKA NEDJELjA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE :: Semberija INFO ::

 

BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: EVROPSKA NEDJELjA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE


Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice obilježava se od 22. do 28. januara u cilju unapređenja stavova i informisanja o raku grlića materice i o načinima prevencije.

Osnovna poruka je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može spriječiti. „Zajedno protiv raka grlića materice” je slogan 18. Evropske nedjelje i izabran je u namjeri da podstakne na razmišljanje o reproduktivnom zdravlju i korišćenju mjera primarne prevencije (vakcinacija protiv HPV) i sekundarne prevencije (rano otkrivanje raka grlića materice).

Rak grlića materice je zloćudna bolest koja se javlja kada dođe do promjena na ćelijama grlića i one počnu da rastu nekontrolisano.

Obično je potrebno mnogo godina da se ćelije, koje su promijenjene razbiju u zloćudne ćelije i rak. Rani simptomi raka grlića materice su nespecifični i obično nisu uočljivi. Ponekad se ne primijete sve dok rak ne dospije u kasnu fazu.

Uznepradovale stadijume karcionoma grlića materice prati nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, tokom ili nakon seksualnog odnosa, neuobičajen vaginalni iscjedak i bolovi u donjem dijelu stomaka. Redovna kontrola kod ginekologa je način da se sve promjene na grliću materice otkriju na vrijeme i spriječi njihova progresija u malignu bolest.