NASTAVLjEN PROJEKAT STAMBENOG ZBRINjAVANjA ROMA U BIJELjINI: JOŠ ŠEST PORODICA DOBILO NOVE STANOVE :: Semberija INFO ::

 

NASTAVLjEN PROJEKAT STAMBENOG ZBRINjAVANjA ROMA U BIJELjINI: JOŠ ŠEST PORODICA DOBILO NOVE STANOVE


Izvor: Semberija info / I. Gutić

Zajedničkim djelovanjem Gradske uprave Grada Bijeljina, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, švajcarskog Karitasa i Udruženja građana “Otaharin“ danas je završena još jedna faza projekta „Stambeno zbrinjavanje Roma u gradu Bijeljina“. U prisustvu zvanica, danas su nosiocima domaćinstava šest romskih porodica uručeni ključevi novih stanova. Do sada je na lokalitetu Fincovog salaša izgrađeno 12 stanova koji, uz danas useljenih šest, predstavlja korak bliže finalnom cilju kojim je planirano rješavanje stambenog problema za 24 najugroženije romske porodice.



-Danas smo obezbijedili krov nad glavom za tridesetak naših sugrađana. Izgradnju ovih stanova smo, kao i prethodnih 12, realizovali uz pomoć naših prijatelja iz Karitasa iz Švajcarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, pri čemu je ministarstvo osiguralo 100.000 a naša Gradska uprava i Karitas po 200.000 konvertibilnih maraka. Grad Bijeljina će, u skladu sa finansijskim mogućnostima uvijek biti na strani socijalno ugroženih, njihovog zbrinjavanja, zaposlenja, obrazovanja... kako bi im pružili što bolje uslove za život“, rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović.



Predsjednik UG „Otaharin“ Dragan Joković, istakao je da se na lokalitetu Fincovog salaša sada već nalazi značajna romska zajednica te da će udruženje na čijem je čelu u narednom periodu intenzivnije raditi na projektima njihove bolje društvene integracije, zapošljavanja i obrazovanja.



-Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je podržalo ovaj projekat i mogu da najavim da ćemo nastaviti podržavati ovakve projekte. Drago mi je da sam u Bijeljini zatekao ovakav odnos prema pripadnicima romske zajednice koji u Gradskoj upravi imaju nekoga na koga se prilikom rješavanja životnih problema u potpunosti mogu osloniti“, izjavio je Sevlid Hurtić, prvi čovjek Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ključeve novog stana dobila je i Hasiba Hidanović. Kako je istakla, danas je veliki dan za nju i njenu porodicu. Do sada su živjeli u neuslovnim kućama a sada će njeno četvoro djece imati svoj topli dom.