Realizovan projekat energetske efiksanosti :: Semberija INFO ::

 

Realizovan projekat energetske efiksanosti


U Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Batkoviću danas je pušten u rad sistem grijanja uz pomoć toplotnih pumpi, po sistemu “voda - voda”. Na taj način dosadašnji sistem grijanja škole i školske dvorane uz pomoć uglja postaje prošlost. Ova škola godišnje je trošila oko 11.000 KM za grijanje uz pomoć uglja. Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović posjetio je danas ovu školu i tom prilikom izjavio da Gradska uprava, što se tiče energetske efikasnosti, ostaje posvećena uštedi električne energije.



“Osim ekonomskog dijela, bitan je i taj ekološki moment, jer će biti eliminisano emitovanje prašine i ugljenmonoksida iz školske kotolovnice. Mi se nećemo zaustavljati na ovome, već ćemo, u skladu sa modelom “Tri G”, ekološka prihvatljivost, ekonomičnost i energetska efikasnost, i u narednom periodu nastojati da što veći broj individalnih i kolektivnih objekata stanovanja bude uključeno i opremljeno ovakvim sistemom grijanja.

Istovremeno je trebalo stvoriti sve preduslove, obnoviti fasadu na školskom objektu i fiskulturnoj sali, zamijeniti prozore i vrata, jer i na taj način štedimo energiju. Zahvaljujući odličnoj saradnji sa švajcarskim “Karitasom”, za ovu investiciju je izdvojeno više od 200.000 KM, od čega je polovinu sredstava obezbijedila Gradska uprava. I dalje ćemo ulagati u školske objekte, jer je izuzetno važno da naša djeca imaju što bolje uslove za učenje i da postižu što bolje rezultate u školi”, istakao je gradonačelnik Petrović, naglasivši da će vrlo brzo biti objavljen spisak škola koje će biti rekonstruisane u ovoj školskoj godini.



Nevezano za ovu temu, gradonačelnik Petrović je istakao da je u Batkoviću opremljena kancelarija Mjesne zajednice, te da će u ovoj godini biti pripremljena građevinska dozvola za izgradnju novog Doma kulture u ovom velikom semberskom selu. On je najavio da će uskoro biti raspisan i tender za najpovoljnijeg izvođača radova koji će graditi novi objekat Doma kulture u Batkoviću.

Daniel Bronkal, direktor švajcarskog “Karitasa” u BiH, izjavio je da saradnja “Karitasa” sa Gradskom upravom u Bijeljini traje već godinama na projektima socijalne inkluzije.

“Dogovorili smo se sa gradom Bijeljina da otpočnemo realizaciju projekata energetske efiksanosti i obnovljive energije. Završili smo ovaj projekat korištenja geotermalne energije u Batkoviću. Ovdje smo koristili posebnu šemu. Instalirali smo toplotne pumpe i ova investicija će se otplatiti za šest do sedam godina. Tako se taj novac može investirati u nove projekte. Škola će dobiti i energetski sertifikat”, istakao je Daniel Bronkal.



Vladimir Vulović, direktor Osnovne škole “Sveti Sava” zahvalio se švajcarskom “Karitasu” i Gradskoj upravi, jer je ova škola prepoznata i odabrana za provođenje ovog projekta.

 “Naša područna škola u Batkoviću se do sada zagrijavala na ugalj i godišnje smo trošili 10.000 KM do 11.000 KM za grijanje, zavisno od sezone. Siguran sam da će se uvođenjem novog sistema grijanja ostvariti značajna finansijska ušteda. Ovdje trenutno imamo 118 učenika. Ovaj projekat je značajan i za lokalnu zajednicu zbog ekološkog momenta”, istakao je Vulović.
 
Semberija info