Godišnja konferencija Udruženja veterana „Garda Panteri“ Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

Godišnja konferencija Udruženja veterana „Garda Panteri“ Bijeljina


U prostorijama Centra za kulturu „Semberija“ Bijeljina danas je održana konferencija za medije Udruženja veterana „Garda Panteri“ Bijeljina, odnosno godišnja konferencija za 2023. godinu. Govoreno je o proširenoj inicijativi o izmjeni naziva ulica u gradu Bijeljina, aktivnostima udruženja i boračkoj problematici.

Petar Cvijetinović, predsjednik Udruženja veterana „Garda Panteri“, podsjetio je da su u ime udruženja prije pet godina podnijeli inicijativu povodom izmjene ulica u Bijeljini, ali da to toga još uvijek nije došlo, iako su gradonačelnik i Skupština grada Bijeljina to podržali.

-Kao udruženje danas ćemo podnijeti novu, proširenu inicijativu za izmjenu naziva ulica u Bijeljini. U našoj inicijativi se navodi da pored Branka Pantelića Pantera, Blagoja Gavrilovića, Ljubiše Savića Mauzera i generala pukovnika Novice Simića, svoju ulicu dobije i Dragan Simionović Siki, srpski dobrovoljac koji je svoj život izgubio u redovima „Garde Panteri“. Mi, kao udruženje moramo da se borimo da se naša borba u ratu ne zaboravi i da je prenesemo na mlade naraštaje, da javnost podsjećamo šta smo mi radili“, istakao je Cvijetinović i dodao da u posljednje vrijeme na društvenoj mreži „Tik-tok“ sve više ima otvorenih naloga na području grada Bijeljina pod nazivom „genocid.ba“ i slično, a na kojima se puštaju filmovi o nekim događajima za koje nisu utvrđene tačne činjenice.

Takođe, ovom prilikom je i najavio da su sa upravom Radio televizije Repulike Srpske dogovorili snimanje dokumentarnog filma pod nazivom „Odbrana Bijeljine“.

-Dokumentarni film „Odbrana Bijeljine“ biće malo kompleksan film, ali mi smo se za snimanje tog filma detaljno pripremali i prikupljali arhivski materijal u posljednje dvije godine. O tome javno nismo govorili, ali mislimo da je sada došlo vrijeme da sa tom aktivnošću krenemo i da javnosti prezentujemo stvarne događaje u Bijeljni koji su se dogodili“, pojasnio je Petar Cvijetinović.

Prema riječima Cvijetinovića, rad udruženja u 2023. godini bio je na izuzetno visokom nivou, te da su kao udruženje ispunili sve obaveze iz plana rada za 2023. godinu  koje su dobili od Skupštine udruženja.

-Svi događaji koje je obilježavalo Udruženje vetarana „Garda Panteri“ posjećivalo je nekoliko hiljada ljudi, te da smo sve događaje obilježili onako kako dolikuje. Najviše smo zahvalni medijima koji su promovisali naše aktivnosti, gdje se vidio naš rad. Takođe, istakao bih da smo izgradili spomenik u Brčkom za 23 poginula borca „Garde Panteri“ u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata u Brkom. Po zaključku Kriznog štaba  SDS-a RS, da nije bilo Srpske nacionalne garde u maju 1992. godine ni jedan Srbin ne bi ostao u Brčkom. Tokom protekle godine bavili smo se i humanitarnim aktivnostima, kao što je prevoz boraca do ljekara, pomoć u lijekovima, hrani, kao i pomoć porodicama prilikom sahrana. Takođe, proveli smo i Božićnu akciju, prilikom koje smo za naše borce obezbijedili 44 pečenice, a za 164 borca novčana sredstva kao pomoć za Božićne pečenice. Inicirali smo i povećanje sredstava za Odjeljenje za boračka pitanja Grada Bijeljina i pod našim pritiskom Gradska uprava je povećala sredstva dva puta, a ove godine skoro milion konvertibilnih maraka, a od kojih će se izdvojiti značajna sredstva za stambeno zbrinjavanje. U Bijeljini ima oko 15.000 boraca i logično je da sredstva za ove aktivnosti budu veća, jer ima oko 300 porodica boraca koji žive u neljudskih uslovima“, podsjetio je Cvijetinović i dodao da imaju dobru saradnju sa Gradskom boračkom organizacijom Bijeljina.

(Semberija info)