DELEGACIJA OPŠTINE LOPARE NA PROSLAVI DANA REPUBLIKE SRPSKE U ŠVAJCARSKOJ :: Semberija INFO ::

 

DELEGACIJA OPŠTINE LOPARE NA PROSLAVI DANA REPUBLIKE SRPSKE U ŠVAJCARSKOJ


Proslava Dana Republike Srpske u Švajcarskoj je, u organizaciji Saveza udruženja Srba iz Republike Srpske, održana u gradskoj hali Dietikon kod Ciriha.

“Četvrto po redu obilježavanje Dana Republike Srpske u Švajcarskoj je okupilo nosioce političkog, privrednog i kulturnog života Srba iz dijaspore koji žive i rade u Švajcarskoj i drugim zemljama Zapadne Evrope. Naši gosti su bili predstavnici Vlade i brojne delegacije gradova i opština Republike Srpske”, rekao je Majvičanin Radislav Đokić, predsjednik Saveza udruženja Srba iz Republike Srpske.

U Dietikonu je bila prisutna i delegacija opštine Lopare koju su sačinjavali Želimir Nešković, delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Miroslav Kojadinović, privrednik i humanista iz Njemačke i veliki prijatelj opštine Lopare, Ljubiša Tošić, potpredsjednik Skupštine lokalne zajednice i Dejan Tešić, predsjednik Fudbalskog kluba “Majevica” iz Lopara.

“Itekako je značajno, u ova turbulentna vremena za Srbe i Srpsku, dati veći značaj obilježavanju Dana Republike kako u matici tako i u našoj dijaspori. Time smo bliži jedni drugima i zajedničkom očuvanju našeg identiteta i naše otadžbine”, naglasio je Nešković u svojoj izjavi novinarima.

On je naveo da Udruženje Majevičana u Švajcarskoj i druga udruženja u Savezu, koji je nosilac organizacije proslave Dana Republike, daju veliki doprinos u predstavljanju Srpske i svojih lokalnih zajednica u Zapadnoj Evropi.

Miroslav Kojadinović je rekao da je srećan kada vidi neraskidive veze Srba i zajedničku želju za jačanje Republike Srpske.

„Dolazim svake godine na obilježavanje Dana Republike Srpske u Švajcarskoj čime i sam želim dati doprinos svesrpskom napretku “, kazao je Kojadinović, koji je član državne komisije u Njemačkoj za norme

Nakon lomljenja slavskog kolača u Dietikonu će, u okviru proslave Dana Republike Srpske u Švajcarskoj, biti održana svečana akademija.