Milovanović podnio krivičnu prijavu protiv Petrovića :: Semberija INFO ::

 

Milovanović podnio krivičnu prijavu protiv Petrovića



Predsjednik GO SNSD Bijeljina Miroslav Milovanović, podnio je danas krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića. Kako je naveo na danas održanoj vandrednoj konfereniji za novinare, krivičnu prijavu je podnio zbog prekoračenja trošenja sredstava iz budžeta u 2023. godini, odnosno zbog sumnje da je Petrović od januara do septembra 2023. godine, kao odgovorno lice, stvorio obaveze iznad raspoloživih sredstava i oštetio gradski budžet u iznosu od 3.170.000 KM.

- Krivičnu prijavu sam podnio jutros Okružnom javnom tužilaštvu i sada je na nadležnima da rade svoj posao. U prijavi sam naveo tabelarno šta je sve gradonačelnik Petrović prekršio, odnosno koja je sredstva prekoračio. Na primjer, za jednokratne pomoći budžetom je bilo definisano 200.000 KM, a on je osim toga potrošio još 67.000 KM. Za troškove reprezentacije planirano je 30.000 KM, a potrošeno dodatnih 31.000 KM. Grantovi za vjerske zajednice iznosile su 100.000 KM, a potrošio je uz to još 170.000 KM”, rekao je Milanović, dodajući da su to samo neki od primjera.



Krivična prijava tereti Ljubišu Petrovića da je počinio krivično djelo nenamjensko korištenje budžetskih sredstava iz člana 324. Krivičnog zakonika Republike Srpske u sticaju sa krivičnim djelom Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315 istog zakona. 

Na današnjoj konferenciji za medije, Milovanović se osvrnuo i na navode da  je direktorka gradskog Javnog preduzeća „Vode“ Mladenka Stajić, samoinicijativno pokušala da preduzeće preseli u nove prostorije koje su u vlasništvu oca jednog od izvršnih direktora JP „Vode“, naglasivši da ukoliko je to tačno, treba da podnese ostavku.

- O tome se juče oglasio gradonačelnik Bijeljine i ja, kao neko ko je u prethodnom periodu bio indirektno uključen u proces imenovanja direktorke i ostalih izvršnih direktora, mogu reći da  bilo koji direktor koji ne radi svoj posao u skladu sa zakonom i ovlaštenjima, nema podršku SNSD-a. Ako su tačni navodi gradonačelnika, tražim da u roku od 48 časova direktorka podnese ostavku”,  bio je izričit Milovanović.