JOŠ JEDAN KORAK KA OČUVANjU SJEĆANjA NA SOFKU NIKOLIĆ :: Semberija INFO ::

 

JOŠ JEDAN KORAK KA OČUVANjU SJEĆANjA NA SOFKU NIKOLIĆ


U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini večeras je javnosti predstavljena knjiga pod naslovom: Sofka. Radi se o, kako su recenzenti i promotori naglasili, knjizi koja nastoji ispraviti nepravdu prema Sofki Nikolić izbavljajući je iz anonimnosti i oživljavanja sjećanja na nekadašnju pjevačicu svjetskoga glasa. Knjigu je napisao Petar Ilić, prvi urednik Semberskih novina i dugogodišnji novinar Večernjih novosti. „Sofka “ je priča o životu između sjaja i zaborava a sastoji se od 13 priča kroz koje je autor prikazao cijeli njen život: od svjetske slave, porodične tragedije, povlačenja u Bijeljinu i života u anonimnosti i siromaštvu. Pored toga, knjiga sadrži još nekoliko priča o životu Sofke Nikolić kao i izjave njenih savremenika, poput Bokija Miloševića iz Beograda, zatim Mehe Hanušića i Osmana Šišanovića iz Bijeljine, priče o fono zapisima Sofkinih pjesama koji se nalaze u Muzeju Semberije kao i priču o inicijativi građana Bijeljine da se obnovi kapela Sofke Nikolić na gradskom groblju u Bijeljini.



-Smatram da se Bijeljina kao grad i mi, njeni stanovnici nismo u dovoljnoj mjeri odužili Sofki, velikoj Sofki. Čak nismo ni svjesni koliko je velika Sofka nekada bila. Njena slava traje stotinu godina, a da mi toga nismo svjesni“, rekao je promotor, Dragan Krstić najavivši za jesen ove godine održavanje Festivala narodne i starogradske pjesme u Bijeljini. Uz nadu da će postati tradicionalan – sve u sjećanje na Sofku Nikolić.

Autor knjige zbog zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati večerašnjoj promociji. O njegovom novinarskom radu i angažmanu na očuvanju sjećanja na Sofku Nikolić, biranim riječima je govorio Ljubo Ljubojević, novinar Semberskih novina iz Bijeljine.

-Petar Ilić je „otkrio“ Sofku Nikolić u Bijeljini, kada su na nju svi zaboravili. Kroz druženje sa Sofkom on je prikupio dovoljno podataka koje je brižljivo pisao i čuvao, napisao sam to u recenziji, kao u nekoj bankarskoj, analitičkoj kartici. Mi pred sobom sada imamo jednu lijepo ispričanu priču koja može poslužiti kao književni predložak za neko novo djelo, za hroniku o jednom prošlom vremenu, o ljudima Bijeljine i Semberije“ istakao je Ljubojević.



Prema riječima Tihomira Nestorovića, knjiga „Sofka“ ima za cilj skinuti velove zaborava sa dvoje ljudi. Prva osoba je Sofka Nikolić, koju su Bijeljinci poznavali samo kao siromašnu staricu koja se doselila i živjela u njihovom gradu dok je drugi, Petar Ilić, autor ove knjige, doajen semberskog, i ne samo semberskog novinarstva.
Izdavač knjige je JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ iz Bijeljine.
Semberija info