Obilježena 31 godina od pogibije pukovnika Milana Jovića: ZA SRPSKU I ROD ŽIVOT DAO :: Semberija INFO ::

 

Obilježena 31 godina od pogibije pukovnika Milana Jovića: ZA SRPSKU I ROD ŽIVOT DAO


U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je služen  pomen heroju Odbrambeno-otadžbinskog rata pukovniku Vojske Republike Srpske /VRS/ Milanu Joviću koji je poginuo 9. februara prije 31 godinu braneći srpski narod.

Porodica, saborci, prijatelji i poštovaoci lika i djela ovog srpskog junaka okupili su se na groblju "Gaj" gdje je sahranjen pukovnik Jović, položili vijence i odali počast.

Prethodno su na spomen-obilježje ispred Doma kulture u Donjoj Trnovi položeni cvijeće i vijenci za 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Jovan Marinković rekao je da je pukovnik Jović početkom rata na ovim prostorima vratio se u rodnu Donju Trnovu i stavio se na raspolaganje Vojsci Republike Srpske te odmah postavljen za komandanta Prve majevičke brigade.

-Činimo sve da se ovaj dan nikad ne zaboravi, jer je pukovnik Jović zadužio sve nas, njegove vojnike, i čitav srpski rod. Kada je došao na čelo Prve majevičke brigade posjetio je sve linije, sve vojnike, i već u oktobru mjesecu 1992 godine biva po treći put ranjen-rekao je Marinković.

Zahvaljujući komandantu Joviću, ističe Marinković, Prva majevičke brigade je odlikovana ordenom Nemanjića te samim tim je bila jedna od najboljih jedinica u Vojsci Republike Srpske.

-Dok smo živi nastojaćemo da njegujemo sjećanje na pukovnika Jovića i sve naše poginule srpske junake-naglasio je Marinković.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić zajedno sa predsjednikom Skupštine opštine Ugljevik Zoranom Lazićem  prisustvovao je godišnjici pogibije pukovnika Milana Jovića.

Perić je istakao da je pukovnik Jović jedno od najboljih čeda koje je izrodio ovaj kraj i cjelokupan srpski rod.

-Za Milana Jovića je odbrana  otadžbine i roda bila svetinja, a svetinja su mu bili i njegovi borci i cjelokupan srpski narod. On je uvijek komandovao “za mnom”, tako je živio i radio a na kraju je žrvtovao i ono što je najvrijednije, svoj život, za slobodu i za našu Republiku Srpsku-rekao je Perić.

Njegov saborac, Milan Marković, koji je bio zajedno sa pukovnikom Jovićem na dan njegove pogibije, rekao je da je izvlačeći njegovo tijelo i sam ranjen.

-Pukovnik Jović je istinski junak srpskog naroda. Naš Milan nikada ne smije biti zaboravljen-rekao je Marković.

Pukovnik Milan Jović rođen je 1951. godine u Donjoj Trnovi u kojoj je završio Osnovnu školu a učiteljsku školu završio je u Bijeljini nakon koje upisuje Vojnu akademiju. Službovao je u više gradova bivše Jugoslavije i to u Zagrebu, Varaždinu i Mariboru.

Tog kobnog 9. februara 1993. godine u muslimanskom mjestu Bilalići pukovnik Milan Jović poginuo je  predvodeći svoje borce nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

U Ugljeviku je na gradskom trgu 22. decembra 2018. godine otkrivena spomen-statua Milana Jovića, rad vajara Miloša Komada.

Iza pukovnika Jovića ostala je supruga Slavka i sinovi Dejan i Darko.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića.

U njegovu slavu opština Ugljevik  zajedno sa lokalnom Boračkom organizacijom jednom godišnje organizuje manifestaciju "Jovićevi dani".