FONACIJA LARA ORGANIZOVALA FORUM SA GRADONAČELNIKOM :: Semberija INFO ::

 

FONACIJA LARA ORGANIZOVALA FORUM SA GRADONAČELNIKOM


Fondacija ,,Lara” iz Bijeljine danas je organizovala Forum sa gradonačelnikom Bijeljine, Ljubišom Petrovićem. Forum je upriličen u okviru kampanje ,,Njena prava” koju Fondacija „Lara“ realizuje s ciljem poboljšanja položaja žena žrtava nasilja u porodici.


 
-Danas smo organizovali finalnu aktivnost našeg projekta „Njena prava“. Prošle sedmice smo Gradskoj upravi Grada Bijeljina predali inicijativu koja se tiče unapređenja prava u oblasti socijalne zaštite žena žrtava nasilja u porodici. Danas nam je gradonačelnik Petrović obećao svoju podršku za implementaciju navedene inicijative a koja se odnosi na obezbjeđivanje boravka u predškolskim ustanovama za djecu koja su žrtve nasilja u porodici kao i za obezbjeđivanje novčane pomoći u određenom vremenskom periodu za žene žrtve ove forme nasilja“, izjavila je Nataša Kurtuma, projektna koordinatorica Fondacije „Lara“ u projektu „Njena prava“.
 
U Sigurnoj kući koja djeluje u okviru Fondacije Lara trenutno se nalazi 13 osoba. Radi se o dvije žene i jedanaestoro djece koji su bili žrtve nasilja u porodici.


 
-Dogovorili smo se da između 20. i 29. februara održimo inicijalni sastanak na kojem ćemo razgovarati o predmetnoj inicijativi. Na stolu će biti prijedlozi da se propišu stalna novčana primanja za žene žrtve porodičnog nasilja te modaliteti obezbjeđivanja besplatnog boravka u vrtićima za djecu koja dolaze iz ovakvih porodica što uključuje i osiguranje produženog boravka za djecu školskog uzrasta“, rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović najavivši još nekoliko mjera socijalne politike koje će Gradska uprava početi primjenjivati tokom ove godine.
 
Kampanja „Njena prava“ dio je projekta PRAGG koji finansira Vlada Švajcarske a provodi ga konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS u partnerstvu sa lokalnim partnerima Centri civilnih incijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.
 
(Semberija info)