"Semberska kuća“, novi projekat Turističke organizacije Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

"Semberska kuća“, novi projekat Turističke organizacije Bijeljina



Prioritet u radu Turističke organizacije Bijeljina ove godine biće pokretanje i otvaranje „Semberske kuće“ gdje će se na jednom mjestu naći autentični proizvodi iz Semberije. Ovaj projekat „krčkao“ se u TO Bijeljina poslednjih godina, a nakon ispitivanja tržišta te pripremnih radnji, ove godine krećemo u realizaciju projekta.

- Činjenica da smo iz godine u godinu sve posjećenija turistička destinacija, obaramo rekorde kada je broj dolazaka i noćenja turista u našem gradu u pitanju, tako da se javila potreba za poboljšanjem turističke ponude. Po ugledu na neke druge slične projekte u okruženju došli smo na ideju da krenemo sa realizacijom projekta „Semberska kuća“ koja bi u svakom slučaju upotpunila turističku ponudu. Na jednom mjestu svi turisti, ali i građani Bijeljine imali bi priliku kupiti autohtone proizvode od sira, meda, voća, povrća, suhomesnate proizvode koji su spremljeni na tradicionalni način, vina, prirodnih rakija i sokove. Pored toga brojna udruženja žena bila bi u prilici da promovišu suvenire, rukotvorine sa motivima Semberije", rekla je Jasmina Abdulahagić, direktorica TO Bijeljina.



Prema riječima direktorice Turističke organizacije, cilj ovog projekta je da se svi proizvodi plasiraju na jednom mjestu a benefite će imati mnogi. 
- Na ovaj način će se povećati i prihodi proizvođača, a svakako da će i sama priča o „Semberskoj kući“ dobiti novu dimenziju jer je poznato da je ovaj tip saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima veoma isplativ za sve, a samim tim bi i mi iz Turističke organizacije opravdali ovu ideju," rekla je Abdulahagićeva.

Novi objekat ovakvog tipa zahtjeva i atraktivnu lokaciju, jer samo tako možemo na najbolji način promovisati turističku i gastro ponudu našeg grada. Primjera radi, najbolje organizovana kuća u Republici Srpskoj, trebinjska „Hercegovačka kuća“ nalazi se u strogom centru grada, među platanima, prostoru kroz koji prođe najveći broj turista.
Iz tog razloga i prostor u Bijeljini morao bi biti na najatraktivnijem mjestu. 

Nekako sa samim početkom realizacije ovog projekta u Bijeljini se otvorio prostor na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića koji bi bio savšen za ovu namjenu. Nekadašnji prostor „OM kafea“ bio bi idealna prilika za „Sembersku kuću“. Šetalište, centar grada, pješačka zona, velika frekvencija pješaka - prostor je gdje se može prezentovati kompletna turistička ponuda našeg grada.

- Mi smo već napravili prvi korak i uputili zahtjev lokalnim vlastima da nam dozvole korištenje ovog objekta za „Sembersku kuću“. Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje svih struktura u lokalnoj vlasti i da će sagledati značaj otvaranja ovakvog objekta u Bijeljini. Mi smo spremni da ovaj projekat završimo u što kraćem vremenskom roku, naravno ako budemo imali razumijevanje svih", rekla je Jasmina Abdulahagić, direktorica TO Bijeljina.

Bijeljina bi sigurno dobila mnogo otvaranjem „Semberske kuće“ u centru grada, prevashodno promocijom turizma, a i samog grada turistima koji dolaze u Bijeljinu. Prošle godine ih je u Bijeljinu došlo preko 45.000, prema zvaničnoj statistici, a broj onih koji dolaze na jednodnevne izlete je i deset puta veći. Naravno tu je i povećan prihod za semberske proizvođače, koji budu izlagali u „Semberskoj kući“.