LjUBIŠA STANIŠIĆ, PRVI ČOVJEK ODJELjENjA ZA DRUŠTVENE DJELATNOSTI GRADA BIJELjINA: Uskoro tri nova prava iz oblasti socijalne zaštite? :: Semberija INFO ::

 

LjUBIŠA STANIŠIĆ, PRVI ČOVJEK ODJELjENjA ZA DRUŠTVENE DJELATNOSTI GRADA BIJELjINA: Uskoro tri nova prava iz oblasti socijalne zaštite?


Predstavnici Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave Grada Bijeljina tokom 2023. godine održali su niz sastanaka sa predstavnicima institucija koje su nadležne za provođenje mjera socijalne zaštite, kao i sa delegacijama zainteresovanih nevladinih organizacija.

Zahvaljujući tim razgovorima došlo je do artikulacije određenog broja inicijativa nekoliko udruženja sa područja Bijeljine.
 
-Uveli smo dobru praksu da sve odluke koje se tiču rješavanja problema naših građana donosimo slušajući potrebe i prijedloge mogućih rješenja, upravo, od zainteresovanih građana i udruženja. Prošle godine smo održali nekoliko sastanaka sa predstavnicima Centra za socijalni rad, udruženja „Drugačiji svijet“, „Bijeljinska djeca suncokreti“, Koalicije „Kolosi“ i još nekoliko udruženja. Krajem godine održali smo javnu raspravu na kojoj smo zaključili da se u budžetu grada za 2024. godinu obezbijede sredstva za realizaciju tri nova prava: „roditelj-njegovatelj“, „personalni asistent“ i „deinstitucionalizacija osoba sa mentalnim poteškoćama“. Pripremili smo odluku o izmjenama odluke o proširenim pravima iz oblasti socijalne zaštite, koja će se naći na sljedećoj sjednici gradske Skupštine, i apelujem na sve odbornike da podrže usvajanje ove odluke“, izjavio je za „Semberija info“ Ljubiša Stanišić, po ovlaštenju gradonačelnika načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave Grada Bijeljina.

Shodno važećim pravnim propisima u Republici Srpskoj, roditelji djece sa posebnim potrebama imaju pravo na novčanu naknadu sve dok njihova djeca ne navrše 30 godina. Tada, na svoj trideseti rođendan oni prestaju biti vidljivi za naš pravni sistem. S obzirom da zakonodavac nije regulisao ovu oblast, Gradska uprava je, na osnovu zahtjeva roditelja pripremila odluku na osnovu koje će, ako bude usvojena, preuzeti obavezu isplaćivanja novčane naknade roditeljima djece sa posebnim potrebama i nakon 30-te godine.
 
-Ovo nije izvorna nadležnost lokalnih vlasti. Ovaj problem trebalo da riješi Narodna skupština za cijelu Republiku Srpsku. Međutim, dok se to ne desi mi ćemo za sve one kojima je potrebna posebna roditeljska briga, a stariji su od 30 godina preuzeti obavezu plaćanja ove naknade. Naglašavam, svi oni koji su ovu naknadu primali od Fonda za dječiju zaštitu RS do svoje 30 godine mogu podnijeti zahtjev i nastaviti ostvarivati svoje pravo iz budžeta Grada Bijeljina. Takođe, predvidjeli smo da naknadu po osnovu prava „roditelj-njegovatelj“ koju mogu ostvarivati i roditelji stariji od 65 godina“, rekao je Stanišić za „Semberija info“.
 
Drugo pravo o kojem će odlučivati gradski odbornici je institut „personalni asistent“. Ni ovaj segment socijalne zaštite nije primarna nadležnost lokalnih vlasti, ali je Gradska uprava odlučila da, u saradnji sa Centrom za socijalni rad i nevladinim organizacijama sa područja grada Bijeljina, finansijski podrži ovu mjeru. Gradska uprava i Centar za socijalni rad će urediti pravni i finansijski dio procesa, dok će nevladine organizacije preuzeti obavezu izbora i kontrole rada osoba koje će imati ulogu personalnog asistenta. Planirano je da se, nakon usvajanja odluke u gradskoj Skupštini, donesu potrebni pravilnici koji će detaljno propisati sve segmente ove mjere.
 
-Treća mjera koju smo dogovorili jeste „deinstitucionalizacija osoba sa mentalnim poteškoćama“ ili lakše „život u zajednici“. O čemu se radi? Osobe koje su psihički nestabilne, koje imaju neki vid onoga što nazivamo „posebnim potrebama“, koje ne mogu samostalno obavljati svakodnevne obaveze, a koje pri tome nisu za trajni smještaj u adekvatnim zdravstvenim ustanovama mogu, shodno ovoj mogućnosti, uz nadzor živjeti sa još nekoliko sličnih osoba. Ovakav smještaj je predviđen i za osobe koje su otpuštene iz ustanova za mentalno liječenje i predstavljaju dobro rješenje za podršku postepenom integrisanju takvih osoba u svakodnevni život. Upoznali smo se sa iskustvima Udruženja „Sumero“ iz Sarajeva koje već dugi niz godina, sa uspjehom, organizuju ovakav vid smještaja i brige o osobama sa društvene margine. Mi smo već potpisali ugovor sa Crvenim krstom iz Bijeljine, čiji će ljudi biti u neposrednom kontaktu sa osobama smještenim u ovim stanovima, pomagati im, kontrolisati ih, biti im na usluzi. Iskustva su pokazala da je ovo optimalan način na koji lokalna zajednica može pomoći svojim sugrađanima iz ovih kategorija da žive uz što manje svakodnevnih poteškoća“, pojasnio je Ljubiša Stanišić, izrazivši još jednom nadu da će Skupština grada Bijeljina, na svojoj sljedećoj sjednici, usvojiti predmetnu odluku kako bi Odjeljenje za društvene djelatnosti moglo nastaviti dalji rad na primjeni ove tri mjere.                 
 
(Semberija info)