Počela izgradnja Prihvatilišta za djecu u riziku: Svako dijete ima pravo na srećno djetinjstvo :: Semberija INFO ::

 

Počela izgradnja Prihvatilišta za djecu u riziku: Svako dijete ima pravo na srećno djetinjstvo


Tekst i foto - Semberija info / Lj.Ljubojević

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, zajedno sa predstavnicima švajcarskog Karitasa, posjetio je gradilište budućeg Prihvatilišta za djecu u riziku koje će biti izgrađeno u semberskom selu Pučile i stavljeno u upotrebu krajem 2025. godine.



“Kapacitet Prihvatilišta za djecu u riziku projektovan je za smještaj dvadesetoro djece. Nakon višegodišnjih napora i ukazivanja na opravdanost izgradnje ovakvog objekta od strane grada Bijeljina, Centra za socijalni rad, Tužilaštva i pravosuđa, nevladinih organizacija i Udruženja “Otaharin”, konačno prisustvujemo početku izgradnje prihvatilišta za čiju izgradnju će biti izdvojeno 750.000 KM. Za prvu fazu izgradnje izabran je najpovoljniji izvođač i on je već uveden u radove. Prva faza izgradnje koštaće 111.000 KM, dok će za drugu fazu izgradnje Grad iz budžeta obezbijediti 150.000 KM. Švajcarski “Karitas” će u izgradnju prihvatilišta za djecu u riziku izdvojiti 200.000 KM. Ovo je šansa da zajedno položimo još jedan ispit u oblasti socijalne zaštite i da stvaramo ljepše, humanije i uređenije društvo”, istakao je Ljubiša Petrović, zahvalivši se tom prilikom i Vijeću Evrope koje je pomoglo sa 30.000 KM realizaciju prve faze izgradnje ovog objekta. 

“Prva smo jedinica lokalne samouprave sa ovakvim konceptom izgradnje. Djeca u okviru svojih prava moraju biti zaštićena od zanemarivanja, zlostavljanja i prosjačenja”, istakao je gradonačelnik Petrović.



Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu u Republici Srpskoj izjavila je da je Bijeljini neophodan jedan ovakav objekat za smještaj djece u riziku.



“Djeca koja se nalaze na ulici, koja su primorana na prosjačenje i nemaju adekvatno roditeljsko staranje, treba da imaju jedan ovakav objekat na raspolaganju. Prihvatilište je važna, ali privremena mjera zbrinjavanja djece bez adekvatnog roditeljskog staranja i djece u riziku. Djeca će u ovom objektu imati adekvatne higijenske uslove i vaspitno - obrazovne, kao i psihološko - socijalnu podršku. Djeca u prihvatilištu mogu da borave od tri do šest mjeseci i tu im mora biti organizovan siguran smještaj, nastavak obrazovanja i adekvatan zdravstveni nadzor, sve do povratka u adekvatnu porodičnu sredinu”, istakla je Jovanka Vuković. 

Ana Gose, u ime švajcarskog Karitasa, istakla je da se prihvatilište za djecu gradi u okviru projekta integralnog prisistupa ka socijalnoj inkluziji.



“Logično je bilo da podržimo prihvatilište za djecu koja predstavljaju temelj naše budućnosti”.

Dragan Joković, u ime Udruženja “Otaharin”, izjavio je da  se konačno gradi objekat koji je neophodan gradu, jer će biti riješeni problemi djece koja su zloupotrijebljena na bilo koji način.



“Interes našeg udruženja je da se smanji prosjačenje romske djece na ulici i zloupotreba djece u radnoj eksploataciji. Prihvatlište će biti na raspolaganju djeci koja su na neki način ugrožena. Imaćemo najmoderniji objekat koji će djeci pružiti adekvatnu zaštitu”, istakao je Joković.