USPJEŠAN WORKSHOP: Dr Andrejević sa Malte zajedno sa našim hirurzima izveo jednu od najzahtjevnijih laparoskopskih operacija :: Semberija INFO ::

 

USPJEŠAN WORKSHOP: Dr Andrejević sa Malte zajedno sa našim hirurzima izveo jednu od najzahtjevnijih laparoskopskih operacija


U bijeljinskoj bolnici danas je održan Workshop „Značaj laparoskopske hirurgije u zbrinjavanju akutnih hirurških stanja“ čiji su organizatori Udruženje hirurga Republike Srpske i Odjeljenje za hirurške grane Javne zdravstvene ustanove bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina. Stručnom skupu su prisustvovali hirurzi iz UKC Banjaluka, JZU Bolnica Nevesinje, JZU Bolnica Doboj, JZU Bolnica Istočno Sarajevo i JZU Bolnica Bijeljina.


 
Obraćajući se prisutnima prof. dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice u Bijeljini je najavio da će sljedeća velika ulaganja u bolnici, nakon angio sale, biti ulaganja u hirurgiju.
 
“Poslije kardiologije koja je napravila veliki iskorak, ne samo u našoj regiji, nego u Republici Srpskoj, a u cijeloj BiH i šire, idemo na velika vrata sa napretkom u hirurgiji. Ja ću kao prvi čovjek ove ustanove, koja je po veličini druga u Republici Srpskoj, dati sve od sebe da obezbijedim finansijska sredstva, a od naših hirurga, na čelu sa mladim načelnikom dr Todorovićem tražim maksimalno angažovanje. U tome, takođe, očekujemo pomoć od Univerzitetsko kliničkog centra, zdravstvenih centara iz Srbije i kolega iz inostranstva. Obzirom da je predsjednik Udruženja hirurga Republike Srpske iz naše ustanove prof. dr Siniša Maksimović, rekao sam mu da ukoliko bude planirao veliki kongres hirurga u Bijeljini, imaće maksimalnu finansijsku i svaku drugu pomoć od mene kao direktora Bolnice,” rekao Maksimović.
 
“Ovim stručnim sastankom mi pokazujemo da ispunjavamo našu misiju koja podrazumijeva afirmaciju naših uglednih kolega hirurga koji se izvanredno bave laparoskopskom hirurgijom, podržavamo mlade kolege da mogu uživo da prate i da nauče neke nove tehnike i usavrše znanja, a isto tako povezujemo se i usavršavamo poznanstva sa uglednim hirurzima iz svijeta koji nam na ovaj način doprinose da pratimo i usavršavamo nove trendove u hirurgiji. Nakon prošle hirurške radionice u Bijeljini, koja je održana prije nepunih godinu dana, uvedena je nova hirurška procedura u našoj ustanovi i već je urađeno više od 40 takvih procedura. I nadamo se da će tako biti i nakon današnje radionice. Slobodno možemo reći da bijeljinska hirurgija krupnim koracima ide u budućnost”, rekao je prof. dr Siniša Maksimović.


 
Dr Predrag Andrejević, specijalista opšte i subspecijalista laparoskopske hirurgije iz L-Università ta' Malta (UM), zahvalio na pozivu i prijemu u bijeljinskoj bolnici gdje je tokom Workshop-a izveo, kako je rekao jednu od najtežih operacija u kolorektalnoj hirurgiji, prednje niske resekcije, uz asistenciju hirurga bijeljinske bolnice.
 
“Impresioniran sam bijeljinskom bolnicom, prije svega izgledom, svom opremom i instrumentima koji su na evropskom nivou. Imaju dva MRI, dva skenera, radi se sa novim hirurškim instrumentima i vidim da je edukacija u prvom planu, što je vrlo bitno i što me raduje. Malo bolnica u bivšoj Jugoslaviji to prati. Imao sam odličan prijem kod direktora Bolnice prof. dr Zlatka Maksimovića, prof. dr Siniše Maksimovića i dr Milana Todorovića i iskreno se nadam da ćemo u budućnosti razviti neku još bolju i bližu saradnju”, rekao je Andrejević.
Na kraju stručnog sastanka gost sa Malte održao je predavanje na temu „Značaj laparoskopske hirurgije u zbrinjavanju akutnih hirurških stanja“.


 
Dr Predarg Andrejević je hirurg sa više od 10 godina iskustva u laparoskopskoj kolorektalnoj i urgentnoj hirurgiji. Bio je predvodnik u uvođenju minimalno invazivnih tehnika na Malti, uglavnom kolorektalnih resekcija, hitnih laparoskopskih resekcija debelog crijeva i žučne kese, kao i hirurgije kile trbušnog zida. Dr Andrejević je osnivač internacionalnog postdiplomskog hirurškog programa na Malti. Njegov doprinos podučavanju i obuci hirurga na lokalnom i međunarodnom nivou omogućio mu je mesto u Komitetu za obrazovanje i obuku Evropskog udruženja endoskopskih hirurga i poziciju počasnog višeg predavača u Centru za medicinsko obrazovanje u okviru Instituta za obrazovanje zdravstvenih nauka Univerziteta Kueen Mari. Londona. Recenzent za časopis " The Surgeon.
 
Hirurškoj radionici prisustvovao je prof.dr Zoran Aleksić, načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i predsjednik Upravnog odbora Udruženja hirurga Republike Srpske koji je pohvalio domaćine i organizatore hirurške radionice i najavio svečanu akademiju početkom septembra povodom obilježavanje 20 godina postojanja Udruženja.


 
Program Workshopa akreditovan je od strane Komisije za evaluaciju programa kontinuirane edukacije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
 
Workshop u bijeljinskoj bolnici uživo je emitovan putem youtube kanala Bolnice Bijeljina.