BIJELjINA: OBILjEŽEN SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLjA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: OBILjEŽEN SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLjA


Na inicijativu Svjetske stomatološke federacije 20. marta svake godine obilježava se Svjetski dan oralnog zdravlja. Obilježavanjem ovog datuma nastoji se razviti svijest o važnosti oralnog zdravlja te njegovom značaju u očuvanju opšteg zdravlja svakog pojedinca.

Tim povodom Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti u saradnji sa Službom preventivne, dječije i opšte stomatologije Doma zdravlja Bijeljina danas su na gradskom trgu organizovali svojevrsnu stomatološku ambulantu na otvorenom. Bila je to idealna prilika da medicinsko osoblje bijeljinskog Doma zdravlja razgovara sa građanima i mališanima iz Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” na temu oralnog zdravlja, značaju redovnih preventivnih pregleda kod stomatologa, pravilnom pranju zuba te faktorima rizika za nastanak oboljenja zuba i usne duplje.



-Preventivno djelovanje je dio naše svakodnevnice ali današnji dan je vrijeme kada je na globalnom nivou vidljivija preventivna djelatnost stomatologa. Naše aktivnosti su usmjerene na podizanje svijesti o prevenciji i kontroli oralnih bolesti, posebno kod mlađe populacije. Svjedoci smo da stanje oralnog zdravlja u našem društvu nije ni približno na zadovoljavajućem nivou. Smatramo da se rješavanje, odnosno „liječenje“ ovog problema, putem ispravnih pedagoških metoda, treba početi od naših najmlađih sugrađana“, rekao je dr Zoran Vasilić, načelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti JZU Dom zdravlja Bijeljina.

Slaviša Vujanović, direktor Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ izrazio je zahvalnost stomatolozima i menadžmentu Doma zdravlja Bijeljina jer su u obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja uključili i mališane iz ovog vrtića. Njihova današnja aktivnost biće od velike pomoći u razvijanju svijesti djece o važnosti redovnog pranja zuba kao i uklanjanju iracionalnog straha od posjeta stomatologu.

-Najveći neprijatelji zdravlja dječijih zuba su karijes i paradentopatija. Javlja se i kod jako male djece i zato smo danas odlučili da Svjetski dan oralnog zdravlja obilježimo sa djecom iz vrtića „Čika Jova Zmaj“. U kontaktu sa djecom najprije ih upoznajemo sa načinima održavanja oralne higijene u smislu izbora pravog pribora i pokazivanja ispravnih tehnika četkanja odnosno pranja zuba. Govorimo im potom i o zdravim životnim navikama gdje prije svega mislim na ishranu, odnosno slatkiše. U tom smislu, utičemo na djecu da slatkiše ne jedu bilo kada u toku dana već da odrede dnevne termine svojih slatkih „obroka““, izjavila je Ivana Dmitruk Miljević, dječiji stomatolog JZU Doma zdravlja Bijeljina.
Semberija info