Đorđe Peric - Koncerti u Kini sa šangajskim simfonijskim orkestrom :: Semberija INFO ::

 

Đorđe Peric - Koncerti u Kini sa šangajskim simfonijskim orkestrom


Od 23.3. do 5.4. 2024. godine u Šangaju, Kina, održava se VI Internacionalni muzički festival "Spring in Shanghai".

Četrnaestogodišnji Đorđe Perić iz Bijeljine, na poziv Kineske asocijacije akordeonista, nastupiće na svečanoj ceremoniji otvaranja, kao i zatvaranja ovog prestižnog festivala, zajedno sa šangajskim studentskim simfonijskim orkestrom. Takođe , izvest će solo nastup u toku festivalskih dana.
 
Pored mnogih istaknutih imena iz svijeta muzike koji će nastupiti na festivalu, Đorđe će biti najmlađi učesnik.
 
Kina se ističe po svojim vodećim i prestižnim muzičkim festivalima, što je čini jednom od vodećih svjetskih zemalja u muzičkoj umjetnosti. U poslednjim decenijama, Kina je doživela ekspanziju u oblasti harmonike, te danas predstavlja jednu od vodećih svjetskih zemalja kada je u pitanju ova umjetnost.
 
Organizatori su na svom veb sajtu objavili veoma lijepu najavu za Đorđa, talentovanog mladog virtuoza, ističući njegovu izuzetnu vještinu i muzički dar koji će dodatno obogatiti festivalske sadržaje.
 
“Đorđe Perić, 14-godišnji dječak iz Bosne i Hercegovine, najmlađi je harmonikaš na ovom festivalu, već 10-tu godinu dječak harmoniku uči od (od svoje 5. Godine ) od svog oca Slaviše Perića (Pedagod iz Bosne i Hercegovine i počasni potpredsjednik Svjetske međunarodne konfederacije akordeonista).
 
Đorđe ima beskrajnu ljubav prema harmonici i svi ga vole zbog odlične izvođačke sposobnosti i scenskog nastupa. Uprkos mladosti, ima izuzetno bogato iskustvo u scenskim nastupima i takmičenjima. Osvojio je više od 150 međunarodnih nagrada iz više od 30 zemalja. Pozvao ga je da nastupi i poznati reditelj Emil Kusturica i nagradu mu je dodelio Predsjednik Republike.
 
Osvojio je i drugo mesto u grupi klasičnog ansambla na 2023. Svjetskom prvenstvu u harmonici. Na ovom umjetničkom festivalu predstaviće se zajedno sa šangajskom studentskom umjetničkim orkestrom “ Shanghai Student Art Troupe Huangpu District Youth Art Activity Center Orchestra” Kakve će se iskre stvoriti kada se spoje mladi umjetnici? Sačekajmo da vidimo!”
 
 Mladi virtuoz izjavio je da mu je velika čast što će nastupiti u Kini na ovako prestižnom festivalu, te da je privilegija dobiti priliku da svira sa studentskim simfonijskim orkestrom.
 
“Zahvaljujući ljubavi prema muzici i posvećenosti svom instrumentu, imao sam priliku da putujem i nastupam širom mnogih zemalja svijeta.”

Đorđe Perić učenik je Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković" u Bijeljini u klasi svog oca, profesora Slaviše Perića, jednog od najpriznatijih svjetskih pedagoga i izvođača u oblasti akademske harmonike
 
(Muzička škola “Kornelije Stanković”)