Počela izgradnja nove škole i vrtića u Donjem Crnjelovu: Ovo je veliki dan za naše selo :: Semberija INFO ::

 

Počela izgradnja nove škole i vrtića u Donjem Crnjelovu: Ovo je veliki dan za naše selo


U Donjem Crnjelovu danas je postavljen kamen temeljac za izgradnju nove petorazredne škole i vrtića. Na simboličan način, u temelje novog školskog objekta postavljena su, uz blagoslov, tri kamena iz tri velike svetinje, sa Hilandara, iz Pećke patrijaršije i manastira Studenica.



 Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, kaže da će ovo biti jedinstvena škola u Republici Srpskoj i regionu.



 “Kamen iz manastira Studenica stigao je sa blagoslovom igumana Tihona, uz obećanje da će i on, kada bude osvećenje novoizgrađenog objekta prisustvovati tom činu. Blagoslovom igumana Metodija sa Hilandara, sa Svete Gore, utkali smo u temelje škole i vrtića drugi kamen zajedno sa djecom i učenicima iz ovog sela. Treći kamen stigao je iz Pećke patrijaršije, gdje Grad Bijeljina u ovoj godini kumuje ktitorskoj slavi Sveti Arsenije Sremac Pećke patrijaršije. Uz veliki blagoslov i jedinstvenu poruku da ćemo nastaviti da koračamo putem svetosavlja, putem strpljenja i mudrosti, uz blagoslov preosvećenog vladike Fotija, izgradićemo novu školu i vrtić. Uz dječije osmijehe, uz dječiju radost, uz kamenčiće koje su djeca donijela od svojih kuća i postavila u temelje nove škole i vrtića, osjećamo veliku radost i sreću. Možemo samo da poručimo jedno, Crnjelovo i Bijeljino, djeca ti se rađala. U dvorištu buduće škole nalaziće se i stablo hrasta, kao simbol snage, čvrstine i nepokolebljivosti”, istakao je gradonačelnik Petrović, naglasivši da će izgradnja nove škole i vrtića imati oko 550 metara korisnog prostora.



Planirano je da se nova škola i vrtić izgrade do septembra 2025. godine, a vrijednost investicije okvirno je procijenjena na 1,1 miliona KM. Ova investicija se finansira sredstvima iz gradskog budžeta.

 Arsen Arsenović, rođeni Crnjelovčanin, otac četvoro djece, kaže da je ovo poseban dan za njega i njegove komšije.



“Ponosni smo i srećni zbog ove investicije. Crnjelovo je napredno i veliko selo. Nadamo se i novim investicijama. Supruga podiže djecu, ja puno radim, ali, uz Božiju pomoć, nadam se i proširenju porodice, neka nam se djeca rađaju”, kaže Arsenović.

Dragan Maksimović, profesor razredne nastave, kaže da je četiri decenije proveo u staroj školi u Donjem Crnjelovu.

“Ovo je istorijski dan za naše selo i rijetka prilika da ljudi dožive trenutak kada počinje izgradnja nove škole. Stara škola je izgrađena 1947. godine i u upotrebi je već 55 godina. Sazreli su uslovi za izgradnju nove škole, na dobrobit svih Crnjelovčana i njihove djece. Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost”, kaže Maksimović.



Marica Krbanjević, učiteljica, kaže da je 39 godina radila u školi u Donjem Crnjelovu.
“Za ovu školu i za ovo selo vezuju me najljepše uspomene. Volim ove ljude i drago mi je što su dočekali ovaj dan”, kaže Marica Krbanjević.

(Semberija Info)