GRAD BIJELJINA: JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O SAMOSTALNIM PREDUZETNICIMA :: Semberija INFO ::

 

GRAD BIJELJINA: JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O SAMOSTALNIM PREDUZETNICIMA


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 14. marta 2024. godine Zakon o samostanim preduzetnicima, a potom je upućen u javne rasprave. Četrvrta po redu javna rasprava organizovana je Bijeljini, a prema riječima Milke Latinčić,  načelnika Odjeljenja za razvoj malih i srednjih preduzeća u Ministarstvu preduzetništva RS, Ministarstvo se odlučilo da donese novi Zakon sa ciljem da se urede poslovna obilježja i registracija poslovanja samostalnih preduzetnika, osposobljavanje za sticanje majstorskog zvanja, organizovanje samostalnih preduzetnika i vođenje registra samostalnih preduzetnika.

-Cilj je da, kroz javne rasprave, dobijemo što više komentara, primjedbi i sugestija, kako bi unaprijedili ovaj nacrt zakona i uradili još kvalitetniji prijedlog zakona. Ovim zakonskim rješenjem se unapređuju dosadašnja rješenja u Zakonu o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti. Sada smo mu promijenili naziv zove se Zakon o samostalnim preduzetnicima, kako bi ova oblast bila više vidljiva i bolje prepoznatljiva u javnosti i poslovnoj zajednici, a isto tako, kod donatora“ rekla je Latinčićeva i istakla da se suštinske izmjene odnose na mogućnost  kontinuiteta poslovanja  kod preduzetnika  koji žele da prenesu svoj biznis  ili ga prodaju  nekom drugom, što do sad nije bilo moguće.



-Uvodimo i nove pojmove, kao što je zanatlija, koji mijenjaju dosadašnje pojmove, stari zanati, umjetnički zanati i domaća radinost, a sve u cilju prepoznavanja djelatnosti i njenog očuvanja. Takođe, važno je reći da smo do  sada imali sezonsko poslovanje od šest mjeseci, a sada se to povećava na devet. Želimo da unaprijedimo komorski sistem, odnosno, da napravimo bolji sistem za preduzetnike, tako što ćemo imati republičke i područne komore. Na ovaj način želimo da ojačamo komorski sistem, da on zastupa interese preduzetnika i da bude zastupnik interesa preduzetnika, kao što je privredna komora za privredna društva. Mnogo je toga čime želimo unaprijediti rad samostalnih preduzetnika, kao što su registracije, poslovna obiježja, osposobljavanje za sticanje majstorskog zvanja, organizovanje samostalnih preduzetnika i vođenje registra samostalnih preduzetnika i td. Zakon je jako važan jer u Republici Srpskoj imamo 25. 000 samostalnih preduzetnika i oni čine značajan dio privrede”, rekla je Latinčićeva i dodala da će se po okončanju javnih rasprava pripremiti prijedlog, koji će biti ponovo upućen NSRS na razmatranje, a Zakon bi trebao stupiti a snagu početkom iduće godine. Izvršni direktor Zanatko-preduzetničke komore “Preduzetnik”, Milorad Stević izrazio je očekivanje da će novi zakon doprinijeti poboljšanju rada, oko 2. 200 preduzetnika na području Bijeljine.

-Dobre strane Zakona su promjena naziva, povećava se period sezonskog obavljanja djelatnosti i najzad se ukida pripremni period. Ono što je po nama najvažnije je vraćanje obaveze lokalne zajednice da prilikom donošenja odluke o utvrđivanju radnog vremena preduzetničkih radnji, traži i pribavi mišljenje Zanatsko-preduzetničke komore i Privredne komore. Da smo ovo imali i ranije, ne bismo u Bijeljini imali zabranu rada trgovinskih objekata nedjeljom, s obzirom da smo bili protiv toga. Ono na šta imamo primjedbu je to da godinama tražimo da se uskladi odgovornost preduzetnika za svoje obaveze, jer odgovara svojom imovinom, dok preduzeće odgovara imovinom preduzeća. Osnivački ulog za preduzeće je jedna marka, što ostavlja prostor za manipulacije, a imovina mnogih zanatsko-preduzetničkih radnji je daleko veća od imovine pojedinih preduzeća. Po nama, nije najsrećnije rješenje i ukidanje ortačkih radni, koje su bile prelazno rješenje u obavljanju preduzetničke djelatnosti, ali ostaje da se vidi šta će to donijeti u praksi”, rekao je Stević.

Semberija info