PREDAVANjE I PREVENTIVNI PREGLEDI POVODOM SVJETSKOG DANA ZDRAVLjA :: Semberija INFO ::

 

PREDAVANjE I PREVENTIVNI PREGLEDI POVODOM SVJETSKOG DANA ZDRAVLjA


Povodom Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava 7. Aprila, Udruženje žena sa invaliditetom „Impuls“ i Udruženje dijabetičara „Diabeta“ Bijeljina, a u saradnji sa JZU Bolnicom „Sveti Vračevi“, organizovalo je danas edukativno predavanje na temu „Prevencijom do zdravlja“.

Pored predavanja obavljeni su i besplatni preventivni pregledi krvnog pritiska, šećera u krvi, pregled senzibiliteta krvnih sudova, kao i podjela aparata za mjerenje šećera i edukativnog materijala iz Dijabetološkog savjetovališta, a svi zainteresovani imali su priliku i konsultovati se sa reumatologom dr Daliborkom Spasojević.



-Prevantivni pregledi su jako značajni za pravovremeno otkrivanje bolesti, kao i za pravovremeni početak terapije, jer su i terapisjki efekti tada bolji,a i manje su kompikacije“, istakla je dr Daliborka Spasojević.
Sandra Milošević,  predsjednica Udruženja ,,Diabeta“ Bijeljina,istakla je ovom prilikom zadovoljstvo zbog nedavnog potpisivanja sporazuma o saradnji sa Udruženjem žena sa invaliditetom „Impuls“, naglašavajući ujedno ogroman značaj preventivnih pregleda i edukativnih predavanja koja se  rade na terenu.



-Naše Udruženje, naše Savjetovalište i Bolnica „Sveti Vračevi“ su prepoznati u cijeloj BiH. Sve ovo što danas radimo ovde, organizovali smo i u Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Sarajevu,Tuzli, zovu nas svuda.Od svog osnivanja Udruženje dijabetičara „Diabeta“ Bijeljina, je organizovalo 10.000 pregleda, tokom kojih je kod 22 odsto pregladanih osoba, otkriven povišen nivo šećera u krvi,a kod 25 odsto je ustanovljen povišen krvni pritisak“,navela je Sandra Milošević.



Značaj današnje zajedničke aktivnosti, istakla je i predsjednica Udruženje žena sa invaliditetom „Impuls“, Tanja Milinković, koja je rekla da osobe sa invaliditetom često nisu ni svjesne potrebe za širim očuvanjem zdravlja u odnosu na osnovnu bolest,te da su ovakve aktivnosti prilika da u njima poznatom okuženju, dobiju kvalitetne informacije i obave neke od preventivnih pregleda.

(Semberija info)