OTROVI IZ PLAVOZELENIH ALGI KRIVI ZA POMOR VIŠE OD 300 SLONOVA :: Semberija INFO ::

 

OTROVI IZ PLAVOZELENIH ALGI KRIVI ZA POMOR VIŠE OD 300 SLONOVA


Otrovne materije iz mikroskopske alge u vodi prouzrokovale su dosad neobjašnjivi pomor stotina slonova u Bocvani, saopštili su zvaničnici.

U Bocvani živi trećina afričkih slonova, čiji je broj u stalnom opadanju.

Alarmantna situacija počela je kada su u delti rijeke Okavango uočeni leševi ovih životinja u periodu od maja do juna.

Zvaničnici su utvrdili da je ukupno 330 slonova uginulo zbog unosa cijanobakterije. Teorija da je krivolov uzrok smrti je odbačena.

Otrovna bakterija se u prirodi pojavljuje u stajaćoj vodi i nekad se razgrana u biljke poznate kao plavozelene alge.

Ovo je otkriveno poslije višemjesečnih ispitivanja u specijalizovanim laboratorijama u Južnoj Africi, Kanadi, Zimbabveu i Americi.

Mnogi od uginulih slonova pronađeni su nadomak rupa sa vodom, ali naučnici nisu bili sigurni da je bakterija uzrok njihove smrti jer se te alge pojavljuju tik uz obale, a slonovi piju iz sredine.

„Naši najnoviji testovi pokazuju da su neurotoksini iz cijanobakterije odgovorni za njihovu smrt. Ova bakterija je pronađena u vodi", rekao je direktor Nacionalnog parka i veterinar Madi Reuben na konferenciji u ponedeljak.
Pomor se „zaustavio krajem juna što se poklapa sa isušivanjem rukavca", prenosi njegove riječi agencija AFP.
Izveštaji iz juna pokazuju da slonovima nisu bile odstranjene kljove. Zato je krivolov odmah odbačen kao uzrok smrti, ali i trovanje antraksom, prenosi stručnjak za divlje životinje Kiril Taolo.
Ipak, brojna pitanja i dalje su bez odgovora, rekao je Reuben novinarima.

„Još čekamo odgovore na pitanja zašto su samo slonovi uginuli i zašto samo na tom području. Brojne hipoteze još ispitujemo".

Stotine leševa je otkriveno snimanjem tog područja oko delte iz vazduha.
Doktor Najl Meken iz humanitarne organizacije za zaštitu životinja Spas za nacionalne parkove, ranije je za BBS izjavio da su lokalni konzervatori obavijestili vladu o ovom slučaju još u maju.

„Uočili su 169 tokom trosatnog leta. Jedinstven je slučaj prebrojati toliko (uginulih životinja) za tri sata letenja", rekao je.