Pri kraju berba duvana u Semberiji :: Semberija INFO ::

 

Pri kraju berba duvana u Semberiji


Na semberskim njivama, zasađenim duvanom, ovih dana privodi se kraju ovogodišnja berba duvana. Proizvođači duvana kažu da do kraja septembra i u prvim danima oktobra mogu, ukoliko to vremenske prilike dozvole, organizovati još jedno do dva branja duvana, čime će se ovogodišnja berba i okončati. Na njivama sa duvanom primjetno je puno suvog, oštećenog lista, ali i listova duvana koje su oštetile gusjenice.



Čedo Gotovčević, direktor bijeljinskog „Duvana“, kaže da se može očekivati jedna prosječna godina po prinosima duvana, ipak, puno bolja od prošlogodišnje proizvodnje ove industrijske biljke.

„Zbog visokih temperatura u avgustu duvan je oštećen, tako da je nedje do deset, pa čak i petnaest odsto manje duvana u odnosu na očekivani rod. Slabijem rodu od očekivanog doprinijela je i najezda gusjenica. Ipak, semberski duvanari mogu očekivati oko 140 kilograma duvana po dunumu. U Posavini je puno bolja situacija, jer posavski duvanari imaju mogućnost navodnjavanja svojih parcela, što semberski proizvođači duvana nisu u mogućnosti da primijene na svojim parcelama“, kaže Gotovčević, ističući i to da se nada ispunjenju plana otkupa oko 360 tona ovogodišnjeg roda duvana.

Semberija info - Lj.Ljubojević