​Počela berba kukuruza u Semberiji: Rodna godina uprkos pandemiji virusa korona :: Semberija INFO ::

 

​Počela berba kukuruza u Semberiji: Rodna godina uprkos pandemiji virusa korona


Na semberskim poljima počela je ovogodišnja berba kukuruza. Dragan Marjanović (54) iz Donjih Zagona kod Bijeljine, kukuruz je ove godine zasijao na površini od dva hektara. Očekuje dobar prinos kukuruza i kvalitetno zrno. Imao je, kako kaže, dobar rod pšenice na površini od pola hektara. Ovaj semberski poljoprivrednik, kao i većina njih, žitarice sije za vlastite potrebe.

„Ove godine kukuruz je dobro rodio u Semberiji, jer je bilo dovoljno padavina. Ne možemo biti nezadovoljni, jer smo imali kvalitetan rod pšenice, a slična je situacija i sa kukuruzom. U godini pandemije virusa korona, ostaće zabilježeno, imali smo jednu rodnu godinu. Živimo od poljoprivrede. Na selu nismo osjetili nikakve probleme u vezi sa koronom. Uputstava o poštovanju mjera pridržavamo se kada odemo u grad zbog nabavki i nekih drugih životnih potreba. Naravno, smanjili smo češće kontakte s ljudima, kao i odlaske na neka masovnija okupljanja.

Dragan kaže da na porodičnom imanju živi sa suprugom, te sa sinom koji je oženjen. Ima i petogodišnju unuku Radmilu. S obzirom na to da su i on i njegov sin zaposleni u privatnom sektoru, bavljenje poljoprivredom im dođe kao dopunsko zanimanje.

„Uz dobru organizaciju posla, može se lijepo živjeti na selu. Naravno, opet, sve zavisi od godine do godine. Uzgajamo i stoku, imamo svoj voćnjak. Sve što proizvedemo, koristimo za vlastite potrebe, ali se ponekad pojavi i tržni višak“, kaže Dragan Marjanović.

Semberija info - Lj.Ljubojević