SEDMICA PREVENCIJE KARCINOMA GRLIĆA MATERICE OBILjEŽENA BESPLATNIM PREVENTIVNIM PREGLEDIMA I STRUČNIM PREDAVANjEM :: Semberija INFO ::

 

SEDMICA PREVENCIJE KARCINOMA GRLIĆA MATERICE OBILjEŽENA BESPLATNIM PREVENTIVNIM PREGLEDIMA I STRUČNIM PREDAVANjEM


Blizu 100 žena danas je obavilo besplatan PAPA test u okviru akcije koju je organizovala Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina, povodom obilježavanja Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića materice.  Papanikolau test, ili PAPA test je skrining metoda koja se smatra zlatnim standardom u ranoj dijagnostici  karcinoma grlića materice.



Pedesetogodišnja M.M. iz Bijeljine kaže da joj ova današnja akcija u Bolnici “Sveti Vračvi” mnogo znači.

“Nemam knjižicu i ne radim, pa nemam para za privatni pregled. Nisam bila kod ginekologa pet godina a čula sam da baš mnogo žena u posljednje vrijeme umire od ove bolesti. Hvala bolnici što nam je omogućila ove preglede”.

“Imam 65 godina i redovno sam išla na ginekološke preglede do korone.
Više od tri godine nisam bila na pregledu i ovo mi je baš dobro došlo.

Drago mi je kad neko misli na nas u današnje vrijeme. To je stvarno rijetko”, rekla je jedna od mnogobrojnih žena koje su čekale na pregled.



“U cilju podrške Evropske nedjelje prevencije karcionoma grlića materice organizovali smo stručno predavanje i besplatne preventivne preglede, uzimanje Papanikolau testa našim sugrađankama. Ove aktivnosti su imale za cilj podizanje svijesti kod žena svih životnih dobi o značaju preventivnih ginekoloških pregleda i očuvanju svog reproduktivnog zdravlja”, izjavila je prim.dr Nela Mitrović, pomoćnik direktora za medicinske poslove.

Rak grlića materice je maligno oboljenje koje se javlja kada dođe do promjena na ćelijama grlića i one počnu da rastu nekontrolosano. Ukoliko se na vrijeme otkrije, potpuno je izlječiv.

“Danas se smatra da je najčešći uzrok raka grlića materice Humani papilloma virus - HPV. Smatra se da ima oko 150 različitih vrsta a 40 se prenosi genitalnim putem i izazivaju infekcije genitalnog trakta. Da bi se HPV prenio sa inficirane osobe, potrebno je da postoji oštećenje na koži ili sluzokoži. Infekcija će se razviti u onim slučajevima kada su slabe odbrambene snage organizma. Ostali faktori rizika su: stres, hronična konzumacija nikotina ili alkohola. Zahvaljujući dobrim odbrambenim snagama organizma najveći dio populacije uspije da eliminiše taj virus u roku od šest mjeseci, pa do maksimum 24 mjeseca. Ali, kod onih kod kojih ostane u organizmu, izaziva određene patološke promjene, prevashodno na grliću materice. Uz podršku našeg direktora, prof. dr Zlatka Maksimovića od ove godine na našoj mikrobiologiji moguća je identifikacija odnosno, verifikacija HPV-a. I ne samo da se utvrdi prisustvo HPV-a iz brisa grlića materice nego se utvrdi i koji je tip.Tip 16 i 18 imaju najveći onkogeni potencijal i čak se nalaze kod 99,8% žena koje imaju karcinom grlića materice. Količina i tip virusa određuju koji će biti tretman tih patoloških promjena na grliću, da ne dozvolimo da pređu u karcinom”, izjavila je dr Miomira Brkić, šef Odsjeka za ginekologiju.



Ona navodi da u svojoj početnoj fazi, rak grlića materice ne daje simptome. Može se otkriti samo redovnim ginekološkim pregledima. Redovan ginekološki pregled obuhvata uzimanje Papa nalaza gdje se utvrđuje nakon bojenja po Papanikolau da li su ćelije normalne ili su izmjenjene.

Zatim, posmatranjem grlića pod uvećanjem,  kolposkopijom, utvrđuje se da li je  površina grlića materice normalnog izgleda, ili ima odstupanja.

Svaki put kad se utvrdi, ako postoji Papa ili patološka kolposkopska slika,  ide se na dalju dijagnostiku.

“Onog trenutka kada se jave simptomi bolest je već uznapredovala, a simptomi su:  krvarenje između menstruacija,  kontaktno krvarenje (krvarenje prilikom pregleda ili odnosa), sukrvičav iscjedak, jako neprijatnog mirisa, bol u maloj karlici, bol pri odnosu, problemi sa mokrenjem (stalan nagon na mokrenje, nemogućnost zadržavanja mokraće ili retencija urina)”, napominje dr Brkić.

Prema statistici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske otprilike od 180 do 200 žena oboli od karcinoma grlića materice a njih oko 50 izgubi bitku sa ovom bolešću.