NASTAVLjEN TREND RASTA PRIJAVLjENIH U ODNOSU NA ODJAVLjENE ZANATSKO-PREDUZETNIČKE RADNjE U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

NASTAVLjEN TREND RASTA PRIJAVLjENIH U ODNOSU NA ODJAVLjENE ZANATSKO-PREDUZETNIČKE RADNjE U BIJELjINI


U gradu Bijeljina tokom 2022. godine nastavljen je pozitivan trend broja prijavljenih u odnosu na odjavljene zanatsko-preduzetničke radnje, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja za privredu. U ovom periodu na području Bijeljine prijavljeno je 396 novih zanatsko-preduzetničkih radnji, a u Gradu trenutno radi 2183 aktivnih preduzetnika, odnosno, 114 više nego 2021. godine. U ukupnoj strukturi djelatnosti najzastupljenije je zanatstvo sa 33 odsto, slijede trgovina sa 28 odsto, agencije i uslužne djelatnosti – 18 odsto, ugostiteljstvo – 13 odsto i saobraćaj sa osam odsto zastupljenosti.

Porast broja aktivnih preduzetnika ostvaren je u svim sektorima osim ugostiteljstva i gotovo zanemarljivo manje u sektoru trgovine. U godinama iza nas prvenstvo u broju registrovanih djelatnosti je imala trgovina, a od 2020. godine godine taj status pripada zanatstvu.  Ipak, prethodne godine je odjavljeno 245 zanatsko-preduzetničkih radnji, a za 89 je prijavljen privremeni prestanak rada. glavni razlozi za odjavu rada preduzetnika, kao i privremeni prestanak obavljanja djelatnosti su nerentabilnost poslovanja izazvana nedostatkom posla, visokim obavezama, visokim cijenama energenata, skupim kreditima, slabom kupovnom moći stanovništva i nelojalnom konkurencijom velikih preduzeća i trgovačkih lanaca, kao i sve češći odlazak radno sposobnog stanovništva na rad (ili preseljenje) u inostranstvo. 

​Pozitivan trend rasta broja preduzetnika u Bijeljini se bilježi već pet godina - od 1831 na kraju 2018. godine, 1854 na kraju 2019. godine, 1866 na kraju 2020.godine, 2.069 na kraju 2021. godine do 2183 na kraju 2022. godine. Po broju registrovanih i broju aktivnih preduzetnika, Bijeljina je na drugom mjestu u Republici Srpskoj.
GRADSKA UPRAVA