IZBOR SPORTISTE GODINE GRADA BIJELjINA 2022. - Kandidati za najperspektivnije mlade sportiste (1. dio) :: Semberija INFO ::

 

IZBOR SPORTISTE GODINE GRADA BIJELjINA 2022. - Kandidati za najperspektivnije mlade sportiste (1. dio)


Manifestacija Izbor sportiste godine Grada Bijeljina za 2022. godinu ulazi u završnu fazu. Sportski kolektivi koji djeluju na području grada imali su priliku do 14. januara predložiti kandidate za koje smatraju da ostvarenim rezultatima na sportskim borilištima ispunjavaju kriterije ove manifestacije. Svečanost proglašenja najboljih biće upriličena šestog februara u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini.

U redakciju „Semberskih novina“ za kategoriju „Najperspektivniji mladi sportisti“ stiglo je 37 prijava. Ema Kovač, Lazar Pajkić, Pavle Kovač, Edin Hamzić, Dragan Senić, Pavle Ilić i Luka Pajkić (AK „Atletik“), Dunja Vukšić i Saša Spasojević (BK „Radnik“), Lazar Lazić (KK „Panteri plus“), Andrej Ačimović (KK „Radnik“), Mihailo Trifković (KMF „Radnik MD Shop“), Faruk El-chekh (RK „Bijeljina“), Sofija Rakić (SK „TRB“), Jovana Trifković (ŽRK „Radnik“), Mirko Šajin i David Perić (ŠK „Sveti Georgije“)... (u toku dana slijedi predstavljanje ostalih kandidata)... 



Atletski klub „Atletik“ u ovoj kategoriji je predložio sedam svojih takmičara:
1.         Ema Kovač, rođena 15.01.2008. godine u Bijeljini, učenik je devetog razreda OŠ „Knez Ivo od Semberije“. Na svečanosti pod nazivom „Dani atletike“, koja je u organizaciji Atletskog saveza Republike Srpske održana 17.12.2022. godine, Ema je proglašena za najbolju atletičarku Republike Srpske za 2022. godinu u kategoriji starijih pionira. Ema je dvostruka rekorderka Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u discipini trčanje na 600 metara u dvorani, a rekorde je oborila na međunarodnim atletskim mitinzima u Zagrebu u januaru i februaru 2022. godine. Takođe, prvak je BiH u disciplini 600 m u kategoriji djevojčice, prvak RS u disciplini 600 metara i prvak RS u krosu na 1000 metara u kategoriji stariji pioniri, viceprvak BiH u krosu na 2000 m u kategoriji djevojčice, viceprvak RS na 400 m i 800 m u kategoriji mlađi juniori, viceprvak RS na 800 m u kategoriji stariji juniori i prvak Vojvodine u disciplini 800 metara u kategoriji mlađi juniori. Vlasnik je 15 zlatnih medalja sa međunarodnih mitinga i uličnih trka u BiH i regionu. Ema je u kontinuitetu zadnje četiri godine proglašavana za najbolju atletičarku RS i najperspektivniju sportistkinju Grada Bijeljina i spada u grupu najperspektivnijih sportista BiH.



2.         Lazar Pajkić, rođen 28.06.2005. godine u Bijeljini, učenik je trećeg razreda Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini. Lazar se godinu dana bavi atletikom a specijalnost su mu bacačke discipline, disk i koplje. Prvak je Republike Srpske u kategoriji stariji juniori u disciplini bacanje diska, a vlasnik je bronzane medalje sa Prvenstva Republike Srpske za starije juniore u bacanju koplja. Ovo je prvi put u istoriji Bijeljine da jedan atletski klub ima prvaka RS u bacačkim disciplinama. Lazar baca i kuglu. Učestvovao je na više međunarodnih takmičenja na kojim je postigao zapažene rezulate od kojih se izdvaja četvrto mjesto na dvoranskom, Novogodišnjem mitingu Partizana u Beogradu. 



3.         Pavle Kovač, rođen 05.01.2011. godine, učenik je šestog razreda OŠ „Knez Ivo od Semberije“. Na svečanosti pod nazivom „Dani atletike“ Atletski savez Republike Srpske proglasio je Pavla za najboljeg atletičara Republike Srpske za 2022. godinu u kategoriji starijih cicibana. Prvak je Bosne i Hercegovine u disciplinama bacanje kugle i bacanje vorteksa u kategoriji stariji cicibani, prvak je BiH u bacanju vorteksa u kategoriji mlađi pioniri, viceprvak BiH u bacanju kugle u dvorani za mlađe kategorije, prvak Republike Srpske u bacanju kugle i vorteksa za starije cicibane, prvak RS u bacanju kugle i štafeti 4x100 u kategoriji mlađi pioniri. Viceprvak RS je u štafeti 4x50. Vlasnik je više zlatnih medalja sa međunarodnih dječijih mitinga u zemlji i okruženju, a posebno bi izdvojili zlatne medalje u Zenici i Sremskoj Mitrovici, gdje je u bacanju vorteksa osvojio zlatne medanje sa hicima preko 52 metra, što je trenutno najbolji rezultat u zemljama bivše Jugoslavije.



4.         Edin Hamzić, rođen 18.01.2013. godine u Bijeljini, učenik je četvrtog razreda OŠ „Meša Selimović“ u Janji. Na svečanosti pod nazivom „Dani atletike“, koja je održana u organizaciji Atletskog saveza Republike Srpske u Istočnom Sarajevu dana 17.12.2022. godine, Edin je proglašen za  najboljeg atletičara Republike Srpske za 2022. godinu u kategoriji mlađi cicibani. Viceprvak je Republike Srpske u disciplini skok udalj u kategoriji mlađi cicibani, viceprvak je Republike Srpske u disciplini sprint 60 metara u kategoriji mlađi cicibani, vlasnik je srebrne medalje sa međunarodnog atletskog mitinga u Sremskoj Mitrovici gdje je skokom u dalj od 3,60 m oborio lični rekord i postigao najbolji ovosezonski rezultat u BiH za njegov uzrast. Edin ima zlatnu medalju sa uličnih trka u Vlasenici i Prnjavoru, te srebrne medalje sa atletskog cicibanskog mitinga u Prnjavoru.



5.         Dragan Senić, rođen 18.05.2009. godine u Beogradu, kategorija mlađi pionir, učenik je osmog razreda OŠ „Petar Petrović Njegoš“ iz V.Obarske. Tokom 2022. godine, u kategoriji mlađih pionira postao je prvak Republike Srpske u disciplini 600 metara, prvak Republike Srpske u krosu u disciplini 2000 metara i prvak Republike Srpske u disciplini štafeta 4 x100 metara. Zatim, osvajač je bronzane medalje na Pojedinačnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u krosu u disciplini 2000 metara takođe u kategoriji mlađih pionira. Vlasnik je velikog broja medalja sa međunarodnih atletskih mitinga i uličnih trka u zemlji i okruženju. Jedan je od najperspektivnijih srednjeprugaša u BiH. Izdvojili bi dvije bronzane medalje sa međunarodnih atletskih mitinga u dvorani, sa Partizanovog i Zvezdinog mitinga u Beogradu od decembra 2022. godine.



6.         Ilić Pavle, rođen 16.11.2011. godine u Bijeljini, učenik je šestog razreda OŠ „Sveti Sava“ iz Bijeljine. U kategoriji stariji cicibani postao je prvak Bosne i Hercegovine u disciplini sprint 200 metara, prvak Republike Srpske u disciplini sprint 60 metara, prvak Republike Srpske u disciplini sprint 200 metara, prvak RS u disciplini štafeta 4x100 metara, vicešampion Bosne i Hercegovine u disciplini kros 1000 metara, osvajač bronzane medalje na pojedinačnom prvenstvu RS u krosu na 600 metara. Vlasnik je velikog broja zlatnih i srebrnih medalja sa atletskih mitinga i uličnih trka kod nas i u regionu, a izdvojili bi zlatne i srebrne medalje sa trka u Banovićima, Prnjavoru, Belotiću, Novom Sadu i Leskovcu.



7.         Luka Pajkić, rođen 11.03.2008. godine u Bijeljini, učenik je devetog razreda OŠ „Jovan Dučić“ iz Patkovače.  Luka je viceprvak Bosne i Hercegovine u disciplini skok u vis, osvajač bronzanih medalja sa Prvenstva Republike Srpske za starije pionire u disciplini bacanje diska i disciplini skok u vis. Vlasnik je mnoštva medalja sa međunarodnih uličnih trka iz Novog Sada, Brčkog, Belotića i drugih. Luka je dječak koji je izuzetno talentovan u više atletskih disciplina što govore njegovi dosadašnji uspjesi. U narednom periodu očekujemo da u višeboju naš Grad dobije jednog od najboljih višebojaca RS i BiH.



8.         Dunja Vukšić, član Bokserskog kluba „Radnik“. 
Rođena je 20.08.2008. godine. U 2022. godine je ostvarila sljedeće rezultate: srebrna medalja na kadetskom prvenstvu Evrope (Erzurum 2022), zlatna medalja na pojedinačnom prvenstvu Bosne i Hercegovine i zlatna medalja na kadetskom prvenstvu Republike Srpske. U prošloj godini je proglašena za najbolju kadetkinju BiH i za jednu od najperspektivnijih sportista RS.



9.         Saša Spasojević, član Bokserskog kluba “Radnik”. 
Rođen sedmog aprila 2006. godine. U toku prethodne godine izborio je titulu šampiona  Bosne i Hercegovine u juniorskoj konkurenciji gdje je i proglašen za najboljeg juniora prvenstva. Saša je takođe i juniorski prvak Republike Srpske, gdje je proglašen za najboljeg juniora Republike za 2022. godinu.



10.         Lazar Lazić, član Karate kluba „Panteri plus“. 
Rođen je 02.11.2010. godine u Bijeljini. Pohađa OŠ “Sveti Sava“ u Bijeljini. Neki od važnijih rezultata u 2022. godini su: bronzana medalja na Balkanskom prvenstvu, Beograd 2022 (borbe, -45 kg), zlatna medalja na Kupu BiH za djecu, kadete i juniore u Modriči, zlatne medalje na prvenstvima BiH i RS za djecu kao i prvo mjesto na Regionalnom prvenstvu za djecu. Zbog rezultata koje ostvaruje, Lazar je prethodne dvije godine član karate reprezentacije Bosne i Hercegovine.



11.          Andrej Ačimović, član Košarkaškog kluba „Radnik“. 
Andrej je u posljednje tri godine redovan učesnik reprezentativnih okupljanja u svom, ali i u starijim uzrastima. Bio je član i prema svim pokazateljima igre najkorisniji igrač reprezentacije BiH na U16 Evropskom prvenstvu koje je u avgustu 2022. godine održano u Bugarskoj. Trenutno nastupa za prvi i drugi tim Radnika koji se takmiče u Prvoj (KK „Radnik“) odnosno Drugoj ligi (KK „Radnik Spark“) Republike Srpske.



12.         Mihailo Trifković, član Kluba malog fudbala „Radnik MD Shop”. 
Mihailo Trifković je jedan od nosilaca U19 ekipe KMF „Radnik MD Shop" koja je takmiči u Premijer futsal ligi BiH za juniore, a ujedno je i najmlađi prvotimac seniorske ekipe KMF „Radnik MD Shop”. Svojim igrama je stekao status reprezentativca BiH za uzrast U19.



13.         Faruk El-chekh, član je Rukometnog kluba „Bijeljina“. 
Faruk je sa RK „Bijeljina“ u prethodnom periodu osvojio drugo mjesto i srebrnu medalju na pionirskom prvenstvu Bosne i Hercegovine. Sa kadetima RK „Bijeljina“ je više puta osvajao medalje na završnicama prvenstava omladinske lige Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Na turnirima koje je igrao sa RK „Bijeljina“ osvojio je preko 20 medalja i individualnih priznanja. Pored rukometa aktivno trenira šah i odličan je đak u školi.



14.         Sofija Rakić, član Streljačkog kluba „TRB“. 
Rođena je 2008. godine i  nastupa u disciplini vazdušni pištolj. Prethodna godina je bila jako uspješna za mladu takmičarku SK „TRB“. U 2022. godini postala je kadetski prvak BiH, seniorski prvak BiH, prvak BiH u disciplini MIX parovi, pobjednik Kadetske lige BiH, pobjednik juniorske Premijer lige BiH, pobjednik seniorske Premijer lige BiH, pojedinačni i ekipni pobjednik KUP -a Bosne i Hercegovine, kadetski prvak Republike Srpske, juniorski prvak Republike Srpske. Sofija je osvojila prvo mjesto na „Walther Youth Cup Smederevo 2022“ - disciplina miks (međunarodni turnir, učestvovalo šest zemalja i 220 takmičara) i treće mjesto u juniorskog kategoriji na turniru „Ištvan Poljanac“ u Beogradu (međunarodni turnir, učestvovalo pet zemalja i 130 takmičara). Pored svih navedenih takmičarskih uspjeha Sofija Rakić je u 2022. godini postala državni rekorder BiH u seniorskoj konkurenciji, rekorder BiH u juniorskoj konkurenciji, rekorder BiH u kadetskoj konkurenciji i državni rekorder BiH u disciplini MIX u seniorskoj i juniorskoj konkureniciji.



15.         Jovana Trifković, član je Ženskog rukometnog kluba „Radnik“. 
Rođena je 06.11.2010. godine u Bijeljini. Učenica je VI razreda OŠ „Knez Ivo od Semberije“. Rukomet je počela trenirati sa sedam godina. Član je pionirske selekcije ŽRK ''Radnik''. Pozivana je na okupljanje pionirske reprezentacije Republike Srpske kada su u Beogradu odigrale više utakmica na susretima regiona.Učestvovala je i na saboru rukometa u Banja Luci, u organizaciji Rukometnog saveza Republike Srpske. U 2022. godini, u Omladinskoj ligi Republike Srpske, pionirska ekipa ŽRK „Radnik“ je, predvođena upravo Jovanom Trifković zauzela  treće mjesto i plasirala se u završni turnir na nivou BiH. Na mnogim turnirima na kojima je pionirska ekipa ŽRK „Radnik“ učestvovala Jovana je proglašena za najboljeg igrača (Nikoljdanski turnir u Obrenovcu, Trofej Beograda, Bijeljina kup...).



16.         Mirko Šajin, član Šahovskog kluba “Sveti Georgije”.
Rođen je 20.05.2007. u Zvorniku.Učenik prvog razredaTehničke škole “Mihajlo Pupin” u Bijeljini. Od 2014. godine do danas nastupao na raznim šahovskim turnirima u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama: Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Makedoniji, Sloveniji... Postigao zapažene rezultate i osvojio ukupno 91 medalju i 35 pehara u navedenom periodu. Do sada je učestvovao na 8 republičkih takmičenja i postigao sledeće rezultate: dva prva mjesta, pet drugih mjesta i jedno treće mjesto. Protekle, 2022. godine postao je prvak Republike Srpske u konkurenciji dječaka do 16 godina a godinu ranije prvak Republike Srpske u konkurenciji dječaka do 14 godina. Do sada je učestvovao na 6 državnih takmičenja i postigao zapažene sledeće rezultate: jedno prvo mjesto i tri treća mjesta. Prošle godine je na Prvenstvu BiH osvojio treće mjesto u konkurenciji dječaka do 16 godina. Na Kupu Republike Srpske za kadete 2022. godine osvojio je treće mjesto u konkurenciji omladinaca te postao prvak Republike u konkurenciji M16 godina u standard, ubrzanom i brzopoteznom šahu. Na Balkanskom školskom prvenstvu („Ohrid 2022“) osvojio je zlatnu medalju u individualnoj konkurenciji.
Pored zapaženih rezultata u individualnoj i klupskoj, ostvario je značajne rezultate i u školskoj konkurenciji. Sa ekipom OŠ “Sveti Sava” iz Bijeljine, u školskoj 2018/2019 i 2021/2022 bio je pobjednik Malih olimpijskih igara Republike Srpske u šahu. Takođe, prošle godine je bio pobjednik onlajn turnira koji se održavao između djece iz Republike Srpske i Rusije u organizaciji Šahovskog saveza Republike Srpske i organizatora iz Rusije. Turnir se održavao povodom 9. janura, Dana Republike Srpske.



17.         David Perić, član Šahovskog kluba ”Sveti Georgije”. 
Rođen je 7. marta 2014. godine u Bijeljini. Odličan je učenik trećeg razreda OŠ ”Knez Ivo od Semberije”. Šah je počeo igrati početkom 2021. godine kada je krenuo u školu šaha ŠK "Sveti Georgije”. Uz redovne treninge i predan rad trenera Siniše Eleza i Roberta Tonkovića do kraja godine David od početnika postaje ozbiljan šahista. Tokom 2022. godine odigrao je 28 šahovskih turnira u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj i osvojio 23 medalje od čega 9 zlatnih, 9 srebrnih i 5 bronzanih.
Najveći uspjesi su osvojeno prvo mjesto na 29. kadetskom i omladinskom prvenstvu Republike Srpske (kategorija do 8 godina) kao i prvo mjesto na 22. kadetskom i juniorskom prvenstvu Bosne i Hercegovine.
Postavši prvak Bosne i Hercegovine stekao je pravo da se takmiči na evropskom ili svjetskom prvenstvu ali to nije mogao iskoristiti zbog nemogućnosti da otputuje na takmičenja koja su se održavala u Turskoj i Gruziji.

Semberija info