GRADAŠČEVIĆ POKREĆE INICIJATIVU: Grad Bijeljina da pomogne zemljotresom pogođenu Tursku :: Semberija INFO ::

 

GRADAŠČEVIĆ POKREĆE INICIJATIVU: Grad Bijeljina da pomogne zemljotresom pogođenu Tursku


Snažni zemljotres magnitude 7,8 stepeni u ponedjeljak rano ujutro pogodio je Republiku Tursku.

Mustafa Gradaščević će kao odbornik (SDA) u Skupštini Grada Bijeljina na današnjoj 19. sjednici (srijeda, 08. februar 2023.) podnijeti inicijativu da Grad Bijeljina, u saradnji sa ostalim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa budžetskim i drugim mogućnostima, pomogne zemljotresom pogođenim područjima u Republici Turskoj.

Na dobro koje nam je učinjeno, uzvratimo dobrim!

Mustafa Gradaščević odbornik SDA u Skupštini Grada Bijeljina je tim povodom za portal Dešavanja u Bijeljini rekao da se, gledajući potresne scene iz zemljotresom pogođenih gradova u Republici Turskoj prisjetio pomoći koju je bratska Turska uputila Bijeljini i Janji odmah nakon velikih poplava iz maja 2014. godine.

TESTNA REKLAMA
-Bijeljina i Janja nikada neće i ne smije zaboraviti one koji su nam prvi pružili ruku pomoći onda kada nam je bilo najteže. Uvijek nam mora, a posebno nama Janjarcima biti u sjećanju donacija od 2 miliona eura za projekat uređenja korita rijeke Janje, a sve zahvaljujući Republici Turskoj kao i Turskoj upravi za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) ali i da u MZ Janja od završetka tog projekta nema više poplava izazvanih izlijevanjem rijeke Janje, rekao je za Dešavanja u Bijeljini Gradaščević

Takođe, dalje nastavljajući, Gradaščević kaže da se ne smije zaboraviti ni da je Turska poslala 50 vatrogasaca sa kompletnom potrebnom opremom za ispumpavanje vode, spasavanje i sanaciju poplavljenih područja u Semberiji, kao ni tone i tone humanitarne pomoći koja su stigle u Bosnu i Hercegovinu i našu Semberiju iz Republike Turske.

Pozovimo humanitarne brojeve

-Republiku Tursku je pogodio snažan zemljotres i Turska treba pomoć. Uzvratimo bar dio onoga što nam je pruženo, a posebno ovdje apelujem na moje Semberce, jer mi imamo dodatni razlog i moralnu obavezu da pomognemo onima koji su nama pomagali, nastavio je bijeljinski odbornik.

Gradaščević moli sve ljude dobre volje da pomognu Republici Turskoj tako što će pozvati broj 17 006 i donirati 2 KM, a pozivom na broj 090292001 donirati 3 KM, naglašavajući da će se i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uključiti u organizovanje pomoći za zemljotresom pogođena područja u Turskoj.

-A ja ću kao odbornik u Skupštini Grada Bijeljina na današnjoj 19. sjednici (srijeda, 08. februar 2023.) podnijeti inicijativu da Grad Bijeljina, u saradnji sa ostalim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa budžetskim i drugim mogućnostima, pomogne zemljotresom pogođenim područjima u Republici Turskoj, kaže Mustafa Gradaščević.

-I na kraju, posebno pozivam moje Janjarce da se odazovu pozivu za pomoć našem bratskom turskom narodu. Na dobro koje nam je učinjeno, uzvratimo dobrim, zaključio je Gradaščević.


Dešavanja u Bijeljini