Humanitarni koncert izveli mladi virtuozi :: Semberija INFO ::

 

Humanitarni koncert izveli mladi virtuozi


Ovogodišnji Šesnaesti “Dani harmonike”, prvi festival akademske harmonike na području Republike Srpske i BiH i ove godine okupio je najbolje harmonikaše iz cijelog svijeta. Festival se održava od 18. do 22. aprila i otvoren je večerašnjim humanitarnim koncertom u Centru za kulturu “Semberija”, gdje su nastupili mladi virtuozi, laureati najprestižnijih međunarodnih takmičenja u svijetu. Nastupio je Emanuel Viti iz Italije, jedan od najpriznatijih mladih izvođača u svijetu, Leo Florijan iz Švedske, student na Akademiji u Moskvi, Italijan Luca Bello, student na Akademiji u Kopenhagenu, u Danskoj, kao i dvanaestogodišnja Kineskinja koja se takmiči u mlađim kategorijama. Tui su i naši poznati mladi umjetnici Đorđe Perić i Nemanja Kalajdžić, koji su osvojili bezbroj nagrada u Evropi i svijetu. Ovogodišnjem festivalu prisustvuje i predsjednik Svjetske asocijacije akordionista Mirko Patarini iz Italije.


Profesor doktror Slaviša Perić, osnivač i pokretač ovog svjetski poznatog festivala, kaže da je ovaj festival zvanično uvršten u kalendar Svjetske asocijacije harmonikaša.



“Zahvaljujući reputaciji koju ima Festival “Dani harmonike”, Bijeljina i Republika Srpska su imali privilegiju da budu domaćini 76. Svjetskog kupa u harmonici koji je, takođe, po prvi put, organizovan u Republici Srpskoj i BiH. Ovogodišnji “Dani harmonike” okupiće najeminentnije članove žirija, profesore sa uglednih muzičkih ustanova iz Bih i inostranstva, neke od najvećih svjetskih virtuoza na harmonici. Sa nama je, po deseti put, i Jurij Šiškin iz Rusije, koji slovi za najvećeg svjetskog virtuoza današnjice. U takmičarskom dijelu programa učestvuju najmlađe uzrasne kategorije, učenici osnovnih muzičkih škola, pa sve do studentskih kategorija. Ukupno imamo oko 150 takmičara iz petnaest zemalja”, kaže Slaviša Perić.

Festival “dani harmonike” podržali su i ove godine opština Ugljevik, grad Bijeljina, a od 2019. godine ovaj renomirani festival je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske.

Semberija info