GRADSKA BORAČKA ORGANIZACIJA: OBILjEŽAVANjE DANA “BITKE ZA BANj BRDO” :: Semberija INFO ::

 

GRADSKA BORAČKA ORGANIZACIJA: OBILjEŽAVANjE DANA “BITKE ZA BANj BRDO”


Izvor: Semberija info/ O. Stjepanović

Tokom bitke na Banj brdu, 21. aprila 1993. godine, u jednom danu su poginula 33 borca, 32 ranjeno, a 10 zarobljeno. Predsjednik Boračke organizacije Bijeljine Miodrag Stevanović, istakao je da su “pripadnici tzv. Armije BiH, tog dana izvršili mučki napad na položaje Druge majevičke brigade”.

-U slavu, čast i sjećanje na žrtvu naših saboraca, dostojanstveno ćemo obilježiti 21. april, jer to je obaveza svih nas”, rekao je Stevanović. Ratni komandant Prvog bataljona Druge majevičke pješadijske brigade, Vlado Grabovičkić-Čiča, naglasio je da se “21. aprila 1993. godine, dogodio strašan zločin nad srpskim borcima koji su bili na svojoj teritoriji, ispred srpskog sela Potraš”.



-Tog dana su u jednom danu poginula 33 naša borca, 32 teže i lakše ranjeno, a 10 zarobljeno. Evo i 31 godina poslije tog strašnog zločina, jedan nestali borac još uvijek nije pronađen, jedan od naših boraca pokušao je da izvuče teško ranjenog saborca, ali ga je neprijatelj zarobio, odveo do obližnjeg potoka i zaklao. Glavu mu je odsjekao i odnio je u Teočak kao trofej. Obezglavljeno tijelo smo pronašli pored potoka, a bez glave je bio još jedan od naših zarobljenih, kog sam lično pronašao posle dva i po mjeseca. Zarobljene su tukli i klali, a ubili su i teško ranjenog i zarobljenog vozača hrane. Takođe, pucali su i na vidno označeno sanitetsko vozilo, ubivši pri tom vozača saniteta, a sanitetliju su teško ranili. Jedan od zarobljenih boraca, odveden je u privatni zatvor u Teočak, tučen je, prebijen i svirepo ubijen. Jedan od saboraca, koji je takođe bio zarobljen, a potom razmijenjen, podlegao je na VMA u Beogradu od posljedica prebijanja i mučenja tokom zarobljeništva”, rekao je Grabovičkić i naglasio da je prije 31 godinu počinjen stravičan  ratni zločin klanjem, odsjecanjem glava, ubijanjem ratnih zarobljenika, a da još uvijek niko nije odgovorao. Predsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka Milenko Mićanović, imao je 7 godina i šest mjeseci, kada je njegov otac poginuo.

-Naša obaveza je da ne zaboravljamo naše heroje koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku i našu slobodu. Na dan sjećanja na naše poginule 21. aprila,  u crkvi Svetog Marka u selu Potraš biće služen parastos, a potom i na Gradskom groblju Pučile. U “Sokolskom domu” u Bijeljini će se u 18 časova održati Akademija “Čuvajmo sjećanje na naše heroje”, a učestvovaće djeca i unuci naših heroja. Pozivam građane da dođu u što većem broju, jer to je jedan od načina da našim herojima odamo počast i pokažemo da ih ne zaboravljamo”, rekao je Mićanović.