Policijska uprava Bijeljina: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti :: Semberija INFO ::

 

Policijska uprava Bijeljina: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti


Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina u protekla tri mjeseca može se ocijeniti kao zadovoljavajuće, imajući u vidu da je došlo do ukupnog smanjenja krivičnih djela za oko 22 odsto, izjavio je Jovica Vasilić, zamjenik načelnika Policijske uprave Bijeljina na redovnoj konferenciji za štampu na kojoj su predstavljeni rezultati rada policije za prvo tromjesečje ove godine.
 
“Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosio je oko devedeset odsto. Broj saobraćajnih nezgoda, u odnosu na isti prošlogodišnji period manji je za 15 odsto, dok je ukupno evidentirano 129 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, sa 183 prekršaja i sa 157 izvršilaca tih prekršaja. Tokom protekla tri mjeseca nije bilo slučajeva prolaska migranata kroz područje koje pokriva ova policijska uprava. Upućujemo apel građanioma da tokom obavljanja proljećnih radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, što može izazvati šumske i druge požare, a mogu se ugroziti i životi ljudi i imovina u većem obimu. S obzirom na to da nam predstoje Prvomajski i  Vaskršnji praznici, da bi protekli na miran i dostojanstven način, apelujemo na građane da tokom praznika ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola”, istakao je Vasilić, naglasivši da ne bi trebalo koristiti bilo kakav tip eksplozivnih naprava, pirotehnička sredstva i vatreno oružje.

Vasilić je istakao da je cilj da se predstojeći praznici provedu u miru, tako da će i pripadnici policije preduzimati sve preventivne radnje i aktivnosti kako bi se izbjegle neželjene posljedice.


 
Srđan Gajić, načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Bijeljina izjavio je da je u protekla tri mjeseca policija nadležnim tužilaštvima podnijela 150 izvještaja protiv 180 osoba zbog osnova sumnje o počinjenih 191 krivičnih djela.
 
“Rasvijetljeno je 178 djela, od ukupno evidentiranih 191 krivičnog djela. Evidentirano je 180 izvršilaca krivičnih djela, a među njima je bilo petoro maloljetnih osoba. Krivična djela opšteg kriminaliteta su u opadanju i smanjena su za oko 27 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Koeficijent rasvijetljenosti ovih krivičnih djela je oko 87 odsto. U opadanju su i imovinska krivična djela za nekih 15 odsto, a od težih krivičnoih djela iz ove oblasti evidentirano je 18 teških krađa, što je manje za oko 49 odsto u odnosu na uporedni prošlogodišnji period” naglasio je Gajić, istakavši da je za šest odsto manje i krivičnih djela protiv života i tijela.
 
“Evidentirana su dva krivična djela protiv polnog integriteta i riječ je o krivičnim djelima koja se odnose na polno uznemiravanje i zloupotrebu fotografije i video - zapisa eksplicitnog sadržaja. Tokom prva tri mjeseca ove godine evidentirano je 36 slučajeva zloupotrebe opojnih droga. Što se tiče privrednog kriminaliteta, evidentirano je osamnaest krivičnih djela i većina njih se odnosi na zloupotrebu službenog položaja”, izjavio je Gajić.
 
 O rezultatima postignutim u oblasti održavanja javnog reda i mira govorio je načelnik Sektora policije Igor Kapikul, istakavši da je stanje u ovoj oblasti zadovoljavajuće, te da je evidentirano 129 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i 183 prekršaja protiv javnog reda i mira.
 
Radomir Knežević, inspektor Sektora policije za bezbjednost saobraćaja istakao je da je u prva tri mjeseca ove godine evidentirano 215 saobraćajnih nezgoda, što je manje za petnaest odsto u odnosu na uporedni period.
 
“Od 65 saobraćajnih nezgoda, u 16 nezgoda  evidentirane su osobe koje su prošle sa težim povredama, dok su u 49 nezgoda  evidentirane osobe sa lakšim povredama. U 150 saobraćajnih nezgoda evidentirana je materijalna šteta”, istakao je Knežević.

(Semberija info)