Donirali sadnice japanske džanarike :: Semberija INFO ::

 

Donirali sadnice japanske džanarike


Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića, povodom akcije „April - mjesec čistoće“ u Bijeljini donirala je sadnice japanske džanarike.

Kako je ovo drvo simbol ljepote i obnavljanja, tako se i mi rukovodimo principom čuvanja okoline i prirode, danas za nas, sutra za buduće generacije.
 
Simbolično želimo skrenuti pažnju na ekološki problem iskopavanja litijuma na području opštine Lopare, koji prijeti našoj regiji, a i cijeloj državi.
 
Sam proces iskopavanja rude litijuma sa sobom donosi ekološke posljedice, koje će se odraziti prvenstveno na stanovništvo opština Lopare, Ugljevik, Brčko, kao i Bijeljine.
 
Postojeće aktivnosti i planovi prijete stvaranjem zagađenja prirode, ugrožavanjem prvenstveno izvora vode, rijeka koje sa Majevice dolaze u sliv rijeka Drine i Save.
 
Napominjemo da je Semberija žitnica Republike Srpske, pa ako se ugroze izvori vode, zagađenje je neminovno i u zemljištu. Sve to zajedno ugrožava život i opstanak ljudi na ovom području.
 
Mi nemamo drugo mjesto za život!
 
Kao zajednica, moramo preduzeti korake kako bismo zaštitili i sačuvali našu prirodu i vodne resurse od štetnih uticaja.
 
Hvala svim sugrađanima koji su se borili protiv iskopavanja litijuma na Majevici i koji se i dan danas bore.
 
Pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže i da u narednom periodu, zajedničkim snagama odbranimo i sačuvamo našu prirodu i mjesto gdje živimo kako od ekološke katastrofe tako i od loše politike.
 
Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može!