INTERVJU GRADONAČELNIKA BIJELjINE POVODOM SLAVE GRADA: Iza mene su djela i jasan plan kako dalje :: Semberija INFO ::

 

INTERVJU GRADONAČELNIKA BIJELjINE POVODOM SLAVE GRADA: Iza mene su djela i jasan plan kako dalje


Uoči smo Svetog Pantelejmona koji će biti obilježen u potpuno drugačijim okolnosti u odnosu na sve prethodne slave, zbog pandemije virusa korona. Kako će, konkretno, biti proslavljena ovogodišnja gradska slava?
- Bijeljinci decenijama slave Pantelino i to je postalo dio našeg identiteta. Razna vremena su imala razne načine proslave, ali, vjerovatno, od ustanovljenja ovog dana kao gradske slave, nije preskočeno obilježavanje Pantelina.
Ove godine, iz jasnih razloga, ne možemo organizovati sve one događaje koji su bili ustaljeni prethodnih godina početkom avgusta. Ipak, nećemo se u potpunosti odreći tradicije, pa ćemo i ove godine proslaviti našeg zaštitnika Svetog Pantelejmona. Pored praznične liturgije u crkvi Svetog Đorđa, 9. avgusta ćemo otkriti biste srpskih velikana Dučića, Andrića, Pupina i Tesle na centralnom platou u Gradskom parku, a slavski kolač će biti slomljen u najužem krugu gostiju i sveštenstva, zbog nemogućnosti okupljanja mnogo ljudi. Ove godine očekujemo da nam kum bude srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i vjerujem da će to biti simboličan gest da još jednom pokažemo da je vrijeme da zajedno radimou interesu ovog Grada i Republike Srpske.

Šta je obilježilo period između dvije slave?
- Prvo što će svakom pasti na pamet je ova nesrećna epidemija, ali hajde da pokušamo da je bar nekad zaobiđemo... S druge strane, ponekad čujem da prečesto pričam o projektima koji se realizuju u Semberiji. Ipak, pošto nam marketing nije glavni cilj, nego upravo da ti projekti postanu stvarnost, čini mi se da treba iskoristiti svaku priliku da se naši sugrađani podsjete šta smo, zajedno s njima i sa organima vlasti na nivou Republike Srpske i BiH, ostvarili u prethodnom periodu. Najvažnije što je započeto, je, svakako, izgradnja novog mosta na Rači i pripreme za izgradnju auto-puta kroz Semberiju. To nam je velika razvojna šansa i zahvalni smo svima koji su doprinijeli da san da imamo najsavremeniju saobraćajnicu postepeno postaje stvarnost, prije svega predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
Od prošle slave smo počeli radove na izgradnji nove autobuske stanice, poslije Crnjelova odvijaju se radovi na izgradnji sistema za navodnjavanje i u Batkoviću, izgrađen je novi Centar za socijalni rad s Dnevnim centrom za djecu s posebnim potrebama, nastavljena je izgradnja stanova za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih lica, kao i izgradnja saobraćajnica u seoskim i urbanim mjesnim zajednicama i program za oporavak od poplava koji se realizuje uz podršku EU i UNDP...

Ne čini li vam se da je u prethodnih 12 mjeseci više urađeno na unapređenju uslova za kulturu, sport, provođenje slobodnog vremena?
- Od izgradnje Centra za kulturu i završetka osnovne škole na Ledincima, možda smo malo zapostavili ove oblasti, zbog većih infrastrukturnih projekata, ali, srećom, došle su i one na red. Ko god prođe gradom, a najbolje pješke ili biciklom, vidjeće da smo u glavnoj zelenoj površini u Bijeljini, našem Gradskom parku, izgradili nove glavne staze i da je, uz već postojeće dječije inkluzivno igralište i česmu, kao i teretanu na otvorenom, park dobio sasvim novo prijatno lice. Obnova kanala Dašnica kroz urbanu zonu i pojasa oko kanala tom dijelu Bijeljine već je dala novi izgled i biće ovo nova zona za opuštanje Bijeljinaca. Ima tu još posla, ali do jeseni kanal će odlično izgledati. Vidjeli ste da su prije nekoliko dana probno zasjali reflektori na Gradskom stadionu, a kad smo već kod sporta, moram podsjetiti da ove godine Bijeljina, s ponosom, nosi titulu „Evropski Grad sporta“. Osnovano je Gradsko pozorište, obnova Sokolskog doma je uveliko u toku, a nismo zaboravili ni na dalje stvaranje boljih uslova za školovanje – radovi na novim radionicama u Tehničkoj školi odmiču, obnovljena je sportska sala u Račanskoj ulici, pri kraju su radovi na izgradnji nove štale za praktičnu nastavu u Poljoporivrednoj školi... Imamo i velike planove za izgradnju biciklističkih staza, a u nekim ulicama već su i izgrađene. I da ne zaboravim ono što je najsvježije – vratili smo u Bijeljinu turistički vozić koji saobraća između Bijeljine i Dvorova, a i zatvoreni bazen bi trebalo da od ove sezone bude u upotrebi. Zato mislimo da je vrijeme da Banja stane na svoje noge, uprkos tome što ljetnja sezona, zbog epidemije, nije ni blizu zadovoljavajuće.

Ovogodišnja slava biće dočekana i sa nekim novim nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti, kao i nekim novim direktorima preduzeća i javnih ustanova u Bijeljini. Šta će to značiti za život građana Semberije?
- Značiće promjenu nabolje! Suština koalicionog sporazuma koji smo potpisali sa SNSD-om je ostvarenje važnih projekata koji će doprinositi boljem kvalitetu života u Bijeljini.

Vi ste i prvi čovjek Kriznog štaba u Bijeljini, a Bijeljina je, nažalost, u nekoliko navrata, u RS bila na prvom mjestu novooboljelih od virusa korona. Da li je epidemiološka situacija u Semberiji ,,pod kontrolom’’?
- Situacija je od prvog dana epidemije, sa povremenim odstupanjima, bila ozbiljna, ali nije bilo razloga za paniku. Svakako su gubici ljudskih života tragični i najviše bismo voljeli da se nisu dogodili, ali, ta pošast nije mogla zaobići ni Semberiju. Imali smo nedavno brz rast broja zaraženih, ali to se moglo i očekivati nakon popuštanja, odnosno, ukidanja mjera ograničenja kretanja.
Moramo shvatiti da je ova bolest nova i da nema čarobnog štapića koji je pouzdan u borbi protiv virusa. Mnogo ozbiljnije države su imale procentualno više zaraženih, ali i kod njih i kod nas se pokazalo mnogo puta da je odgovornost svakog čovjeka najbitnija u borbi protiv epidemije. Moram opet da se zahvalim svim građanima koji su ozbiljno shvatili situaciju i poštuju sve preporučene mjere zaštite, ali i svima koji neumorno vode bitku protiv virusa u okviru svojih nadležnosti, bilo da su zdravstveni radnici, bilo policija ili drugi organi. Samo zajedno ćemo pobijediti virus, to ne smijemo zaboraviti!

Šta je Grad preduzeo da bi se ublažile posljedice „udara“ korone na privredu u Semberiji?
- Privreda i poljorivreda trpi ogromne posljedice epidemije i ništa se mi ne izdvajamo od ostatka svijeta. Proizvodnja, trgovina, turizam, ne znam ko je veću štetu pretrpio... Ali, i pored udara na ekonomiju, ne zaboravimo da su privrednici u rekordnom roku prikupili značajna sredstva za kupovinu respiratora za bolnice u Srpskoj.
Naša sreća je što smo na raskrsnici puteva, imamo ovu sembersku zemlju i vrijedne ljude, pa se kod nas možda i malo manje osjeća najnovija ekonomska kriza, ali realnom sektoru, svakako, treba pomoći.
Gradska uprava čini sve, što je u njenoj nadležnosti, da pomogne privrednicima – oslobodili smo ih plaćanja zakupnine prostora u vlasništvu gradske uprave za mart, april i maj, smanjili smo zakupninu bašti na 20 odsto do kraja godine. Osim toga, komunalna taksa za korištenje javnih površina za kioske i tezge biće umanjena za 50 odsto u istom periodu. Konkretna pomoć je i nabavka vozića, što će vjerujemo, povećati broj posjetilaca u Banji Dvorovi. Ipak, najveća pomoć je neodustajanje od većih i manjih projekata, što će održati privrednu aktivnost u mjeri u kojoj je to moguće u ovoj situaciji.

Pred nama su, već zakazani, lokalni izbori u BiH. Kako će se, s obzirom na pandemiju korona virusa, provoditi predizborna kampanja, jer ste Vi i prvi čovjek Stranke demokratske Srpske Semberija?
- Vjerovatno će i kampanja morati da pretrpi neke izmjene i ograničenja zbog epidemije. Kako će to izgledati, mislim da niko do kraja nije siguran, ali sigurno će više pažnje morati da se obrati na elektronske medije, prije svega na društvene mreže. Mi smo tu već prilično aktivni, gledamo da sve što radimo, približimo građanima i putem tih mreža, a koliko smo uspješni u tome, nije naše da ocjenjujemo.

Da li mislite, da su rezultati lokalnih izbora u Semberiji, na neki način, već poznati, s obzirom da je formirana tzv. ,,široka koalicija’’ koja je podržala Vašu kandidaturu za gradonačelnika Bijeljine?
- Svako ko izađe na izbore se nada pobjedi, pa tako i ja. Kad smo pravili široku koaliciju, uradili smo to zbog razvoja naše Bijeljine i građana, kojima je, vjerujem, već odavno preko glave prepucavanja, blokade razvoja. Svaki učesnik izbora neka predoči šta je do sada uradio. Iza mene stoje ne desetine, nego stotine malih i većih projekata i jasan plan šta ćemo raditi u Semberiji nakon pobjede na izborima. Važno je da ćemo u tom poslu imati podršku republičkih i bh. vlasti i sigurni smo da će sugrađani to prepoznati i, na osnovu toga, na biralište izaći sa već donesenom odlukom o kandidatima za koje će glasati.                                       

Semberija info