PODRŠKA PRIVREDI I IZVOZU ROBE IZ REPUBLIKE SRPSKE U AUSTRIJU :: Semberija INFO ::

 

PODRŠKA PRIVREDI I IZVOZU ROBE IZ REPUBLIKE SRPSKE U AUSTRIJU


Trening za vlasnike malih i srednjih preduzeća

Predstavništvo Republike Srpske u Austriji, u okviru mjera podrške privredi Republike Srpske, te radi prevazilaženja problema koje je izazvala pandemija virusa korona, organizovalo je danas u Bijeljini, uz pomoć i podršku Gradske uprave, Razvojne agencije grada Bijeljina i Područne privredne komore Bijeljina, prezentaciju za predstavnike malih i srednjih preduzeća  o načinu i metodama ostvarivanja poslovne saradnje sa privrednim subjektima u Austriji.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina istakao je važnost jedne ovakve prezentacije i treninga za vlasnike malih i srednjih preduzeća, naglasivši da je to način i put da im se otvore vrata na austrijsko tržište.

„Posredstvom Predstavništva Republike Srpske u Austriji naša preduzeća se mogu povezati sa austrijskim institucijama i preduzećima, a ovakvi treninzi mogu pomoći u osmišljavanju prezentacije i ostvarivanja konkretne privredne saradnje sa privredom Austrije. Za nas je važno da izvozom naših roba i usluga ostvarimo neku novu vrijednost koja će biti u interesu svih nas, odnosno ljudi koji žive na ovim prostorima“, istakao je Đurđević.

 Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji izjavio je da je cilj ovakvih treninga uspostavljanje komunikacije između izvozno orjentisanih preduzeća u Republici Srpskoj sa preduzećima u Austriji.

„Tu aktivnost razvijamo kroz tri faze, tako da  svako preduzeće zna u svakom trenutku u kojoj fazi se nalaze aktivnosti sa Predstavništvom. Radimo i istraživanje tržišta za naše firme, kao i uspostavljanje direktne komunikacije sa firmama u Austriji. Zbog pandemije virusa korona u protekle dvije godine nismo bili u mogućnosti da organizujemo posjete i direktne kontakte između privrednika. Predstavništvo  uspostavlja komunikaciju, priprema sastanke, tako da svako preduzeće koje dođe u Austriju ima ostvaren taj prvi korak za konkretniju saradnju“.

Mr Mladen Filipović kaže da su austrijski partneri najviše zainteresovani za saradnju sa metalsko - prerađivačkim i drvoprerađivačkim preduzećima.

„Austrijski privrednici, posebno mala i srednja preduzeća, intenzivno tragaju za poslovnim partnerima u regionu. Mnogi se nakon izbijanja ukrajinske krize  okreću od Azije i žele ostvariti što bolju komunikaciju sa preduzećima u ovoj regiji. Oni očekuju kvalitet, često ne pitajući za cijenu proizvoda. Naravno, oni insistiraju na dugoročnoj saradnji. Sve što se radi sa austrijskom privredom, treba gledati dugoročno. Svako preduzeće koje uspješno posluje u Austriji, ima dugoročne planove sardanje sa austrijskim partnerima“, kaže Filipović, ističući da je Austrija jedan od najozbiljnijih trgovinskih partnera BiH.

 „Sa Republikom Srpskom  Austrija je u 2021. godini ostvarila trgovinsku razmjenu od 520 miliona KM, što je za 80 miliona KM više nego u 2020. godini. To je pozitivan trend i mi ga želimo održati. Austrija je jedan od najvećih investitora u BiH i Republici Srpskoj. Austrija je za nas važna, ne samo istorijski i geografski, već i kao privredni partner. Austrijanci cijene naše privrednike i naše proizvode. Zbog toga je naš cilj dalje razvijanje promocije preduzeća iz Republike Srpske u Austriji“, istakao je mr Mladen Filipović, šef Predstavništva RS u Austriji.

 (Semberija Info)