BIJELjINA ZNAČAJNA ZA DALjI RAZVOJ SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA ZNAČAJNA ZA DALjI RAZVOJ SRPSKE


Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić i ministar saobraćaja i veza Đorđe Popović i pravobranilac R S Milimir Govedarica, nakon radnog sastanka sa gradonačelnikom Mićom Mićićem i njegovim saradnicima, naglasili su da je Grad Bijeljina drugi po veličini grad u RS i da je od izuzetnog značaja za RS. Zadovoljstvo posjetom zvaničnika, izrazio je gradonačelnik Mićić uz konstataciju, da ni jedan dolazak zvaničnika RS ne prođe bez dogovora za realizaciju nečeg novog ili ubrzanje realizacije već aktuelnih projekata.

-Svi znamo da realizacija projekta izgradnje auto puta i mosta na Rači ide planiranom dinamikom, a po pitanju parcelacije i ugovora, od 438 predmeta, 403 su već pravosnažna“, rekao je Mićić. On je istakao da je razgovarano i o industrijskim zonama, te da će se sa Putevima RS raditi na izgradnji novog kružnog toka, a za potrebe izlaza iz industrijske zone, što je jedna od povoljnosti za 37 kompanija koje su kupile zemljište. Mićić je naglasio i da je AD „Grad“ vraćen u vlasništvo Grada Bijeljina, a prema njegovim riječima, veoma je značajno što će se imati i zemljište između dvije industrijske zone, a što će se koristiti za izgradnju novih.

-Dogovorili smo i oko upotrebne dozvole za gasifikaciju, jer imamo izgrađeno 320 km mreže, a sve sa ciljem da se krene u završnicu dovođenja gasa. obili smo pravosnažnim rjeđšem još 603 hektara zemljišta, a riječ je o staroj pruzi nekadašnje željezničke stanice, gdje ćemo izgaditi novu ulicu od dva km, jedan novi kružni tok ispred zgrade fakulteta, a ulica podrazumijeva i pješačku i biciklističku stazu, kao i četiri drvoreda“, istakao je Mićić i dodao da će se u uskoro raditi i na rekonstruciji zgrade urbanizma i OŠ „Knez Ivo od Semberije“, a radove će finansirati resorno ministarstvo, na čijem čelu je ministarska Golić.U ime Vlade RS, ona je pozdravila sve građane Semberije uz konstataciju da je Bijeljina grad preduzetničkog duha, koji je od jedne ruralne sredine, izrastao u regionalni centar.

-Bijeljina je vrlo bitna za dalji razvoj RS, a naša obaveza je da smo na usluzi svim opštinama i gradovima u RS. Podsjetiću da smo prije dvije godine rekonstruisali Gimnaziju „Filip Višnjić“, a do kraja mjeseca počinjemo sa radovima na zgradi urbanizma. Takođe, uz poštovanje preporuka Instituta za javno zdravstvo RS, krenućemo i u rekonstrukciju škole „Knez Ivo od Semberije“, vrijednosti 400. 000 KM. Ono što moram naglasiti je da svi zajedno radimo na stavaranju ambijenta da naši mladi. školujući se u RS, ostaju ovdje i dobijaju zaposlenje“, istakla je Golićeva. Ona je naglasila da je i izgradnja auto puta značajna u tom segmentu, jer svi investitori koji dolaze u RS prvo pitaju kakva je mreža puteva kroz RS“, naglasila je Golićeva. Ministar saobraćaja i veza Đorđe Popović pojasnio je da je saradnja sa Gradom Bijeljina značajno  intenzivirana, a kako je istakao, „najvažniji projekat za RS je izgradnja auto puta“.

-Saradnja je konkretna bila i prije, a sad je još intenzivnija, što se već očituje kroz konkretne projekte. Moram naglasiti da Bijeljina u pogledu urbanističkih rješenja postaje evropski grad, ali i ekološki osviješćen, a to se vidi i kroz izmještanje autobuske stanice. Takođe, kroz sve projekte, Bijeljina je najbolji primjer kako lokalna vlast sarađuje i treba da sarađuje sa svojom Republikom“, rekao je Popović. Svi učesnici današnjeg radnog sastanka, obišli su gradilšte nove autobuske stanice i kompaniju „Mega drvo“ u Velikoj Obarskoj.

Semberija info