ZAVRŠAVA EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI :: Semberija INFO ::

 

ZAVRŠAVA EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI


,,Mobilnost za sve bez štetnih gasova““ slogan je ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti koju je i ove godine Bijeljina obilježila brojnim aktivnostima. Kampanja je trajala od 16. do danas, 22. septembra, s ciljem da se poboljša kvalitet života kroz promovisanje čiste mobilnosti i održivog urbanog transporta.  

Evropska sedmica mobilnosti traži način da utiče na pitanja mobilnosti i urbanog transporta, kao i da poboljša javno zdravlje ljudi i kvalitet života. Kampanja učesnicima daje mogućnost da istraže ulogu gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim riješenjima pri suočavanju sa urbanim izazovima kao što je zagađenje vazduha.

U skladu sa strateškim opredjeljenjem da do 2030. godine Bijeljina postane  GRAD BUDUĆNOSTI,  Gradska uprava Grada Bijeljine  i partneri pripremili su i realizovali niz programa, projekata i aktivnosti  kojima se stvaraju preduslovi  za održivi privredni, društveni i ekološki razvoj.

U Odsjeku za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije su povodom Evropske sedmice mobilnosti istakli  da su koncept i ideja Sedmice mobilnosti promocija zdravog života, pješačenja, biciklizima i što manje motornog saobraćaja.

Tako je Gradska uprava  Grada Bijeljine od 16. do 22. septembra kroz brojne aktivnosti promovisala zdrave, aktivne načine kretanja bez emisije gasova i novu infrastrukturu koja promoviše inkluzivan okvir koji uključije sve građane. Aktivnosti tokom Evropske sedmice mobilnosti obuhvatale su anketiranje građana, podizanje svijesti o potrebi i značaju urbane mobilnosti, otvaranje centra grada za pješake u večernjim satima, tematske radionice za vaspitače i učenike, monitoring frekvencije saobraćaja, revijalnu vožnju biciklima, rolerijadu i podjelu nagrada, kao i kulturno-umjetnički program. 

Inače, ovo je drugi put da Bijeljina obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti i za period od godinu dana realizovano je niz aktivnosti: izrađen je i usvojen Plan održive urbane mobilnosti za period od 2020- 2030., započeto je uspostavljanje i obilježavanje biciklističkih staza, postavljeno je 26 parkirnih postolja za bicikle na odgovarajućim lokacijama u gradu, uređeni su ulazi u Gradski park i dječije igralište koji su prilagođeni svim građanima, uređeno područje oko kanala Dašnica i prilagođeno za šetnju i rekreaciju.  

Imajući sve to u vidu može se reći da Bijeljina pravi značajne korake kako bi transformisala područje urbane mobilnosti.

Partneri Gradske uprave Grada Bijeljine u realizaciji akcije Sednica urbane mobilnosti ove godine bili su Centar za kulturu, Ekološko udruženje ,,Eko put“, Tehnička škola ,,Mihajlo Pupin“, Policijska uprava Bijeljina, a iz privatnog sektora ,,M-Bajk“ i kafe bar ,,Ono kao ljubav“.

Evropska sedmica mobilnosti završava danas, 22. septembra obilježavanjem Svjetskog dana bez automobila.

Ovog posljednjeg dana Evropske sedmice mobilnosti, u organizaciji Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića biće postavljen poligon za djecu/ simulacija učešća u saobraćaju. Djeca će u vremenu od 11 do 13 časova imati priliku da na poligonu vide pravila vožnje, a na simulatoru koliko je važan pojas i koje su opasnosti ukoliko se ne vežemo.

Od današnjih aktivnosti izdvaja se vožnja skejtbordova, rolšua i rolera koja će pod sloganom zaROLAJ startati u 17 časova na novouređenom šetalištu na kanalu Dašnica.

Kulturno-zabavni sadržaj ovog dana je nastup grupe ,,Firma“ na krovu Centra za kulturu u vremenu od 18 do 23 časa.

Semberija info