U ŠKOLAMA POČELO DRUGO POLUGODIŠTE :: Semberija INFO ::

 

U ŠKOLAMA POČELO DRUGO POLUGODIŠTE


Đaci bijeljinskih osnovnih i srednjih škola ponovo su u školskim klupama- počelo je drugo polugodište. Nakon zimskog raspusta, koji je počeo prvog januara 2019. godine, a završio 21. januara, školsko zvono je, nakon tronedjeljnog odmora, označilo početak drugog polugodišta u 12 osnovnih i šest srednjih škola u Bijeljini.
Za nastavak školske godine, kako su potvrdili Predrag Račanović i Dušan Đurić, predsjednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, obezbijeđeni su gotovo svi tehničko-tehnološki uslovi za nesmetano izvođenje nastavnog procesa. Oni su izrazili uvjerenje da će u svim srednjim, osnovnim i područnim školama u nastavku školske godine rad za sve biti ugodan i da će u pozitivnoj atmosferi dovesti do ispunjenja zadataka.

 Drugo polugodište važno je za sve učenike, posebno za one završnih razreda osnovne i srednje škole, jer od rezultata koje ostvare zavisiće da li će uspjeti da se upišu u škole koje žele.

-Prvo polugodište za učenike na području grada Bijeljine završeno je pred Novu godinu, a nakon tri sedmice odmora školarci, njih 8.578, vratili su se u školske klupe 21. januara. Potrebne količine energenata su na vrijeme nabavljene i nijedna škola nije prolongirala početak nastave zbog nedostatka grijanja, kaže Predrag Račanović, direktor Osnovne škole ,,Vuk Karadžić“ i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Bijeljine, Ugljevika i Lopara koji je najavio da će o svemu što se tiče nastave i nastavnog procesa biti riječi na prvom sastanku direktora osnovnih škola koji će se održati već tokom ove sedmice.

Dušan Đurić, direktor Ekonomske škole i predsjednika Aktiva direktora srednjih škola, potvrdio je da su i sve srednje škole na području grada Bijeljine  spremno dočekale povratak đaka u školske klupe.

-Svih šest škola spremno su dočekale srednjoškolce, kojih je oko 4000. Na vrijeme su nabavljene potrebne količine ogreva i nijedna škola nije prolongirala početak nastave zbog nedostatka grijanja. Izražen problem oko grijanja, zbog dotrajalosti kotla, već duže je prisutan u Tehničkoj školi ,,Mihajlo Pupin“. Na kotlu su tokom raspusta opet otklanjali kvari, srećom, uspješno je to obavljeno, ali svima je jasno da neće još dugo izdržati, Gradska uprava grada Bijeljine počela je tendersku proceduru nabavke kotla za ovu školu, a kontaktirano je i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, ističe Dušan Đurić dodavši da i u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi takođe imaju problema sa starim kotlom.

Prema kalendaru rada, drugo polugodište za učenike devetih razreda završava se sedmog juna, dok učenici od prvog do osmog razreda osnovnu školu završavaju 21. juna.  Najkraće drugo polugodište imaće maturanti srednjih škola, s obzirom na to da se raspuštaju 17. maja, a za učenike koji završavaju umjetničke škole nastava završava 24. maja. Za ostale srednjoškolce kraj školske godine školsko zvono će označiti 14. juna. Do ljetnjeg raspusta učenike očekuje još jedan raspust, to je mini proljećni raspust koji počinje 22., a završava 26. aprila.