RUSKI UMJETNIK HARMONIKE JURIJ ŠIŠKIN ZAJEDNO SA NAČELNIKOM UGLjEVIKA NA PRIJEMU KOD EPISKOPA FOTIJA :: Semberija INFO ::

 

RUSKI UMJETNIK HARMONIKE JURIJ ŠIŠKIN ZAJEDNO SA NAČELNIKOM UGLjEVIKA NA PRIJEMU KOD EPISKOPA FOTIJA


Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije sastao se danas u Eparhijskom sjedištu sa najpriznatijim svjetskim izvođačem akademske harmonike Jurijem  Šiškinom iz Rusije i načelnikom Ugljevika Vasilijem Perićem.
Episkop Fotije nakon prijema izrazio je zadovoljstvo jer je danas ugostio velikog umjetnika a posebno jer dolazi iz Rusije koja je bratska po vjeri Srbiji i Republici Srpskoj.
 
„Razgovarali smo Manastiru Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku koga su podigli ruski vojnici koji su boravili u mirovnoj misiji, i ta svetinja je mjesto srpsko-ruskog prijateljstva, ali i uopšte o našem zajedništvu“, rekao je novinarima Episkop Fotije koji je u znak dobrodošlice poklonio ikonu Presvete Bogorodice Šiškinu.
Ruski umjetnik Jurij Šiškin istakao je da ovakvi susreti „mijenjaju život ka boljem,te da oni nisu slučajni“.
 
„Ovaj susret je za mene veliki znak da treba da se još više usavršavam na svojoj duši i  pomoću muzike da pomažem ljudima da budu još srećniji“, rekao je Šiškin.
Načelnik Ugljevik Vasilije Perić zahvalio je Episkopu Fotiju jer i na ovaj način podržava festival „Dani harmonike“ koji se ove godine održao po dvaneasti put, ali i sve duhovne i kulturne aktivnosti na području ove opštine.
 

„Radosni smo i srećni što se i ove godine uspio održati festival uprkos pandemiji korona virusa, ali i što smo  ugostili Jurija Šiškina koji nam po peti put dolazi u Ugljevik“, rekao je novinarima Perić.
 
On je dodao da je danas dogovorena i saradnja sa ruskim umjetnikom koja će prema njegovim riječima biti plodotvorna.
 
„Mnogo toga je do sada učinjeno na razvoju festivala a Ugljevik i Republika Srpska postali su po njemu prepoznatljivi u Evropi i svijetu“, rekao je Perić.
 
Prijemu je prisustvovao i direktor Muzičke škole „Kornelije Stanković“ Slaviša Perić koji je organizator festivala „Dani harmonike“.