PRAVA I ZAŠTITA POTROŠAČA :: Semberija INFO ::

 

PRAVA I ZAŠTITA POTROŠAČA


Predsjednik Udruženja potrošača „Zvono“ Jovan Vasilić kaže da raste svijest o pravima i jača zaštita potrošača jača kroz saradnju udruženja za zaštitu potrošača sa lokalnim zajednicama i komunalnim preduzećima koja pružaju usluge od opšteg ekonomskog interesa.

-Grad Bijeljina ispunio je 90 odsto obaveza koje predviđa Zakon o zaštiti potrošača, a u našoj regiji formirani su savjeti za zaštitu potrošača u Loparama, Ugljeviku i Bijeljini, kao i komisije u preduzećima“, ističe Vasilić i navodi da je u Bijeljini za šest mjeseci podneseno 600 žalbi potrošača, dok je u za cijelu prošlu godinu bilo 700 žalbi.

-Potrošači sve više saznaju svoja prava i način gdje i kako mogu da se žale, a u prošloj godini imali smo 95 odsto pozitivno riješenih žalbi“, kaže Vasilić i dodaje da je cilj rada udruženja potrošača i savjetovanja, da se nastavi dijalog svih uključenih u proces zaštite potrošača i podijele dobra i loša iskustva u ostvarenju tog cilja. Tim povodom u Bijeljini je organizovano Regionalno savjetovanje, a u okviru projekta koji podržava EU „Doprinos organizacija civilnog društva zaštiti potrošača u skladu sa EU standardima“.

Semberija info