BIJELjINA:UČESNICI IZBORA POTPISALI IZBORNI ETIČKI KODEKS :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA:UČESNICI IZBORA POTPISALI IZBORNI ETIČKI KODEKS


Gradska izborna komisija u Bijeljini i Misija OEBS-a u BiH, organizovali su ceremoniju potpisivanja izbornog etičkog kodeksapovodom predstojećih lokalnih izbora na kojima učestvuje 85 političkih subjekta u gradu.

Predsjednik GIK-a Dijana Božić Savić istakla je da političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati potpisivanjem kodeksa prihvataju principe kojima će se rukovoditi tokom izborne kampanje, kao što su pravednost, zakonitost, transparentnost, te uzdržavanje od govora mržnje.


-Čin potpisivanja kodeksa predstavlja dokaz dobre namjere, a dosljedno poštovanje predviđenih pravila daje povjerenje građanima u ovu izbornu komisiju i u kandidate koji će biti izabrani i činiti vlast sljedeće četiri godine“, rekla je Božić Savić. Ona je podsjetila da Bijeljina na lokalnim izborima ima tri kandidata za gradonačelnika, a na biračkom spisku je 109.000 građana. Šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek je rekla da je za sticanje povjerenja građana u demokatski sistem neophodno da se predstojeće predizborne kampanje političkih subjekata temelje na iskrenosti, pravičnosti i poštovanju drugih kandidata, kao i šire zajednice.

-Etički kodeks podrazumijeva ključne obaveze kao što su poštovanje zakonitosti, izbjegavanje političkog pritiska na glasače, izbjegavanje jezika mržnje ili korištenje trenutnih pozicija u izborne svrhe“, istakla je Kavalekova.

Semberija info