PREDSTAVLjEN NOVI DESETOGODIŠNjI PLAN PODRŠKE ROMIMA U EU :: Semberija INFO ::

 

PREDSTAVLjEN NOVI DESETOGODIŠNjI PLAN PODRŠKE ROMIMA U EU


Evropska komisija je usvojila novi desetogodišnji plan za podršku Romima u Evropskoj uniji fokusiran na sedam ključnih oblasti - jednakost, inkluziju, participaciju, obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i stanovanje.
Za svaku od oblasti u fokusu Komisija je postavila nove ciljeve i preporuke članicama kako da ih dostignu.

Potpredsednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jurova istakla je na predstavljanju plana 7. oktobra da u posljednjh deset godina nije urađeno dovoljno da se podrži romska populacija u EU.

"Mnogi se i dalje suočavaju sa diskriminacijom i rasizmom. To ne možemo da prihvatimo. Danas se ponovo pokrećemo da ispravimo situaciju, sa jasnim ciljevima i obnovljenom posvećenošću da postignemo realne promjene u narednih deset godina", rekla je Jurova.

Evropska komesarka za jednakost Helena Dali rekla je da EU, da bi postala prava Unija jednakosti, mora da obezbijedi da se milioni Roma tretiraju jednako, da budu socijalno uključeni i sposobni da učestvuju u društvenom i političkom životu bez izuzetaka.

"Očekujemo da sa upravo predstavljenim ciljevima do 2030. načinimo stvarni napredak ka Evropi u kojoj će Romi biti dio različitosti Unije, učestvovati u društvenom životu i imati prilike da u punoj mjeri doprinesu i imaju koristi od političkog, društvenog i ekonomskog života u EU", rekla je Dali.

Sa ciljem postizanja pune jednakosti, Komisija je predložila minimalne ciljeve za 2030. uključujući smanjenje udjela Roma koji su iskusili diskriminaciju najmanje za polovinu, udvostručenje udjela Roma koji izvještavaju kada iskuse diskriminaciju, smanjenja jaza u siromaštvu između Roma i opšte populacije barem za polovinu.

Među ciljevima je i smanjenje jaza u učešću dece u ranom obrazovanju barem za polovinu, smanjenje udjela romske dece koja idu u odvojene osnovne škole za najmanje polovinu u članicama koje imaju značajnu romsku populaciju i smanjenje, takođe najmanje za polovinu, jaza u zaposlenosti i rodnog jaza u zaposlenosti.

Ciljevi su i smanjenja jaza u očekivanom životu barem za polovinu, smanjenje jaza u nemanju stana za najmanje trećinu i obezbjeđenje da najmanje 95% Roma ima pristup vodi iz česme.

Komisija je predložila i smjernice i mjere koje će doprinijeti ostvarenju zadatih ciljeva. One uključuju razvoj sistema podrške za Rome žrtve diskriminacije, kampanje podizanja svijesti u školama, podršku finansijskoj pismenosti, veće zapošljavanje Roma u javnim institucijama, unapređenje pristupa ljekarskim pregledima, skriningu i planiranju porodice za Romkinje.

Komisija je pozvala članice da do septembra 2021. dostave nacionalne strategije za unapređenje položaja Roma i izvještavaju o napretku na dvije godine, dok će ona pratiti ispunjavanje ciljeva za narednih deset godina.

Semberija info