NEMA ZDRAVLjA BEZ MENTALNOG ZDRAVLjA :: Semberija INFO ::

 

NEMA ZDRAVLjA BEZ MENTALNOG ZDRAVLjA


Povodom 10. oktobra, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, u bijeljinskom Centru za zaštitu mentalnog zdravlja, koji je počeo sa radom prije 12 godina pri Domu zdravlja, upriličena je izložba radova korisnika koji su uključeni u radno okupacionu terapiju
 
Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Bijeljina prim. dr Danijela Đukin ističe da su korisnici Centra za mentalno zdravlje ljudi čije bolove i promjene ne može detektovati nijedna magnetna rezonanca, niti skener.
-To su bolovi duše. Zato posebnu i veliku pažnju posvećujemo takvim pacijentima, izjavila je Danijela Đukin.
 
Dr Vesna Despotović, psihijatar, načelnica Centra za mentalno zdravlje, kaže da je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja više ulaganja u mentalno zdravlje, jer su procjene da se najmanji procenat od ukupnog izdvajanja za zdravlje izdvaja za mentalno zdravlje.
 
-Ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja dolazi u vrijeme kada se naš svakodnevni život znatno promijenio kao rezultat pandemije KOVID-19. Protekli mjeseci donijeli su mnoge izazove i to je još jedan razlog da se ulaže u mentalno zdravlje ne samo u smislu prostora i opreme, nego i u ljudske resurse, jer se pokazalo da je trošenje profesionalaca u radu u mentalnom zdravlju isto tako pojačano kao i svih ostalih zdravstvenih radnika, ističe dr Vesna Despotović.
 

Kako navodi,  Centar za mentalno zdravlje je pružio veliki broj usluga tokom proteklih mjeseci svim kategorijama stanovništva, imali su i kol centar, a posebno naglašava rad sa djecom i omladinom.
 
-Mi imamo i timove koji rade sa djecom, a ovaj period je posebno težak za njih imajući u vidu da su se morali prilagođavati drugim vidovima pohađanja nastave, s malo kontakata s učiteljima i prijateljima, kaže Vesna Despotović istakavši da s obzirom na prošla iskustva s hitnim slučajevima očekuju da će se potreba za mentalnim zdravljem i psihosocijalnom podrškom znatno povećati u narednim mjesecima.
 
U Centru za zaštitu mentalnog zdravlja, koji osigurava specijalističko-konsultativnu zdravstvenu zaštitu, ovaj put su, pored ukazivanja  na značaj mentalnog zdravlja za svakodnevno funkcionisanje, istakli i veliku ulogu koju u liječenju bolesnika ima radno okupaciona terapija. Još je Hipokrat govorio da je rad najprirodniji lijek za čovjeka.
 
-Kao i prethodnih godina povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja priredili smo izložbu radova naših korisnika. Zbog situacije izazvane širenjem virusa korona izložba nije u mjeri kakva je bila prethodnih godina, kaže medicinska sestra  u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Milena Mirković.



Semberija info