DODIK, VIŠKOVIĆ I MIĆIĆ: NA POMOLU BOLjI DANI ZA BANjU DVOROVI :: Semberija INFO ::

 

DODIK, VIŠKOVIĆ I MIĆIĆ: NA POMOLU BOLjI DANI ZA BANjU DVOROVI


Фото - Инфо Бијељина
Dolazak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Republike Srpske Radovana Viškovića u Banju Dvorove, dobar je signal da će kompleks Banje biti konačno završen na dobrobit svih nas“, rekao je gradonačelnik Mićo Mićić i izrazio uvjerenje da će se zajedničkim snagama unaprijediti ovaj resurs Semberije, ali i Republike Srpske.



- Banja Dvorovi raspolaže geotermalnom vodom i izgradnjom kompleksa, može . Najbolji put i način revitalizacije je zajednička investicija kako bi se riješio adekvatan hotelski smještaj sa zatvorenim bazenom i unaprijediti ostale sadržaje koji će ovaj kompleks svrstati u red turističkih i rehabilitacionih destinacija“, rekao je Mićić.



Srpski član predsjedništva Milorad Dodik je naglasio da je došlo na red rješavanje problema Banje Dvorovi.

- Do kraja godine ćemo riješiti status u pogledu odnosa, Republika Srpska i opština, ali u svakom slučaju, Banja Dvorovi će biti javna ustanova, jer smatramo da je ovaj resurs javno bogatstvo kojim ne želimo da licitiramo. Rješavaćemo dosadašnja dugovanja, vrše se već određeni reprogrami, održivost je već nekako postignuta, a da nije korone, vjerovatno bi poslovna godina bila uspješna. Revidiraćemo projekat koji je urađen prije petnaestak godina, da ga dovedemo u stanje najboljih standarda i da dogovorimo kako obezbijediti dugoročno finansiranje investicija, ali ne na uštrb Banje“, rekao je Dodik.

Premijer Radovan Višković je naglasio da je Banja Dvorovi značajna za Republiku Srpsku i da je treba staviti na mjesto koje joj i pripada.



- Ovo što sada imamo je tavorenje i to moramo promijeniti. Da bismo sve riješili, dogovoreno je da menadžment Banje sa resornim ministarstvom pronađe rješenje za vlasnički status. Vjerujem da je to i do sada bio najveći problem, jer nije u sistemu zdravstvene zaštite i Fonda zdravstvenog osiguranja RS, što je dovodilo do gubitaka svih proteklih godina. Mi želimo da napravimo koncept da se Vlada, odnosno Republika Srpska i grad Bijeljina dogovore oko vlasništva i da Banja bude vlasništvo Republike Srpske kako bi se na osnovu kvalitetnih i konkretnih projekata krenulo u revitalizaciju. Želja nam je da se ovo prirodno bogatstvo koristi na najbolji način i da korist imaju kako Bijeljina i Semberija, tako i Republika Srpska“, rekao je Višković.

Direktor Banje Dvorovi Milorad Zekić izrazio je zadovoljstvo posjetom, uz konstataciju da je razgovor i dogovor ohrabrujući.

- Utvrdili smo dinamiku koju ćemo voditi do kraja godine, a odmah po rješavanju statusa Banje, sve što je potrebno činiti, iće će mnogo lakše“, rekao je Zekić i dodao da bi za revitalizaciju kompletnog kompleksa trebalo oko 15 miliona konvertibilnih maraka.

​Semberija info - Tekst i foto - O.Stjepanović