DANAS JE TAČNO 40 GODINA POSTOJANjA I RADA SEMBERSKIH NOVINA :: Semberija INFO ::

 

DANAS JE TAČNO 40 GODINA POSTOJANjA I RADA SEMBERSKIH NOVINA


Danas, 20. oktobra, 1980. godine izašao je prvi broj Semberskih novina. Dakle, novine obilježavanja jubilej „Semberskih novina“ – četiri decenije postojanja i rada. Za nekoga će ovo, možda, izgledati kao običan jubilej, ali za nas koji živimo, radimo i stvaramo u ovom gradu, 40 godina nije mali vremenski period. Brižljivim hroničarima života u Bijeljini nisu promakli neki izuzetno važni datumi iz istorije štampe i informisanja u Bijeljini. Stotinu godina je prošlo od pojave prvog informativnog lista na području Semberije. Izašao je 1920. godine i možete pretpostaviti kako se zvao ... „Semberija“. Šesnaest godina kasnije (1936) pojavio se „Glas Semberije“. Iste te godine svjetlo dana ugledala je „Naša riječ“, da bi godinu dana kasnije, 1937. godine, bila pokrenuta i „Riječ Semberije“.

Da  se ne zaboravi... Pedeset godina je prošlo od pokretanja Radio – Bijeljine, prve radio - difuzne organizacije u ovoj regiji. Radio – Bijeljina se oglasila 1971. godine. Nažalost, Radio – Bijeljina je ugašena 12. marta 2003. godine.

Kada su se pojavile Semberske novine one su bile novi „otvoreni informativni prozor u svijet“ savremene štampe. Osnivač „Semberskih novina“ bila je Opštinska konferencija socijalističkog saveza – Sekcija za
informativnu djelatnost. Novopokrenuti list je imao, zajedno sa Radio – Bijeljinom, značajnu društvenu i
informativnu funkciju.



Vrlo važno je napomenuti i ovo... O kreiranju informativne djelatnosti u Bijeljini u to vrijeme brinuli su profesionalni novinari Radio Bijeljine i drugi dopisnici radija, televizije i štampe iz našeg grada, među kojima su se posebno isticali: Žarko Simić, Panto S. Sekulić, Petar I. Ilić, Halid Rifatbegović, Todor Nikolić, Jusuf Trbić, Dobrivoje Tukić, Milovan Blagojević, Dragan Vučković, Pero Simić. U ovim poslijeratnim godinama svojim radom isticali su se Tomo Perić, Gavrilo Antonić. Nažalost, nisu više među nama….

U dopisničkoj mreži Semberskih novina najčešće su se javljali brojni dopisnici i saradnici.

Šta su svih ovih godina bile “Semberske novine”? Pitanje je jednostavno, ali odgovor na njega zahtijeva malo više prostora i vremena. Semberske novine su se svih ovih godina trudile, odnosno trudili su se zaposleni novinari u ovom informativnom glasilu, da budu uistinu ,,hroničar vremena ovog grada i ove regije”, da zabilježe najvažnije prelomne događaje koji su u velikoj mjeri obilježili prošlost, sadašnjost, a svakako će uticati i na budući razvoj našeg grada i cijele Semberije.
 

Semberija infa