BIJELjINA KAO BREND :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA KAO BREND


Grad koji ima snažan brend je grad u koji se dolazi, grad koji ima slab brend je grad iz kojeg se odlazi. U okruženju imate mnogo napuštenih gradova, gradovi se danas suočavaju sa ogromnim izazovima svake vrste, tako da je brend-  strategija jedna važna platforma koju gradovi treba da osmisle, poručio je profesor  Aleksandar Dejanović prilikom predstavljanja loga i brend-strategije grada Bijeljine .
 
Projekat ,,Bijeljina kao brend“ počeo je krajem marta 2019. godine , kada su bijeljinska Turistička organizacija i Visoka škola modernog biznisa iz Beograda zaključili ugovor o brendiranju grada.
 
-Nakon dosta uloženog truda došli  smo  u priliku da predstavimo  projekat ,,Bijeljina kao brend“  koji smo radili zajedno sa projektnim timom koji je formiran u Bijeljini. Tokom proteklog vremena dobili smo dragocjene informacije i sugestije kako da definišemo novo razdoblje u razvoju brenda Bijeljina, rekao je  prof. Aleksandar Dejanović sa Visoke škole modernog biznisa, koji je projekt menadžer ovog velikog posla izrade loga i brend-strategije grada Bijeljine.
 
Posao nije bio lak,  jer  Bijeljina je mijenjala svoju fizionomiju izuzetno dinamično i burno tokom posljednje dvije decenije i bilo je  teško uhvatiti taj duh grada koji se tako brzo mijenja i koji je stalno u pokretu.
 
-Imali smo istraživanje  , a zatim smo se morali duboko da zamislimom, jer smo imali i različitih tumačenja kako da putokaze koje su nam rekli stanovnici Bijeljine, posjetioci, privrednici i predstavnici dijaspore  složimo u jednu ovakvu brend-  strategiju, kaže prof. Dejanović naglašavajući da ova brend-  strategija ima sve elemente koje treba da ima, te da je Bijeljina prvi grad u Republici Spskoj, odnosno Bosni i Hercegovini koji ima ovakav dokument.
 
-Biti u nečemu prvi nije mala stvar, to je jedna platforma na osnovu koje ćemo u narednom periodu, opet zajedno, pokušati da unapredimo brend grada Bijeljine, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić na čiju inicijativu je projektni tim radio i istraživanje konkurencije.
 

Naime , oni su na mapu  stavili  šestar i u udaljenosti od oko 70 km napravili krug oko Bijeljine. U tom rasponu nalaze se Brčko, Tuzla, Zvornik, Loznica, Sremska Mitrovica, Šabac i Ruma. To su gradovi koji su neposredni konkurenti Bijeljine na ovom području.  Članovi tima su analizirali kako otprilike Bijeljina stoji na toj rang listi. Zaključili su da je po pojedinim kriterijumima negdje u vrhu, a negdje u sredini. To  im  je dalo dublji uvid u kom pravcu treba  naročito da insistiraju  i gdje treba da bude taj magnet koji će privući investitore i turiste.  Naravno,  to stvara i uslove koji treba da privuku i  mlade  talente i sve druge, jer, kako kaže prof. Dejanović, grad je kao košnica u koju svako treba da ostavi mako polenovog praha i onda će to donijeti dobar rezulat.
 
- Posebno smo se namučili tragajući za time što bi trebalo da bude simbol Bijeljine.
Najviše glasova u anketi dobio je kupus. Međutim , kupus je dosta teško vizuelizovati tako da on bude atraktivan simbol u ovim savremenim uslovima i onda smo tražili neko drugo rješenje. Na drugom mjestu Bijeljinci, a naročito dijaspora, insistirali su da to bude golub, jer golub je detalj grba Bijeljine, golub ima sve pozitivne asocijacije,  to je simbol koji  nema nijednu negativnu konotaciju . On je simbol mira, a u hrišćanstvu je vrlo snažan simbol, simbol je Svetog duha, zatim, golub je i prisutan na svečanostima – definitivno  nosi snažnu poruku, pojašnjava prof. Dejanović.
 
Gradonačelnik Mićo Mićić je izrazio veliko zadovoljstvo izradom loga našeg grada.
 
-Jako je lijepo da je iz grba našeg grada izvučen golub, jer golub je simbol mira, a pogotovo je snažna poruka to što nosi i srce, a to govori o našoj ljubavi koju imamo prema svima, izjavio je Mićić.
 
Razmišljajući kako da goluba predstave, a da u grafičkom smislu bude primjenjiv kako na malim  površinama, tako i  na  velikima,  članovi projektnog tima  došli su  do jednostavnog simbola koji je urađen iz jedne linije, u jednom potezu. 
 
-Zamah krila goluba je u obliku srca i šalje vrlo jasnu poruku. Tu je jedna linija koja je uspjela da prestavi goluba  kao simbola Bijeljine, on je i stari simbol, ali ovog puta vizuelizovan je na jedan drugačiji način, ukazuje prof. Dejanović.

Semberija info