OTVORENA KOVID BOLNICA :: Semberija INFO ::

 

OTVORENA KOVID BOLNICA


Danas je u Bijeljini ozvaničen početak rada izmještene poliklinike sa konsultativno specijalističkim ambulantama u zgradi stare hirurgije i otvaranje nove Kovid bolnice u adaptiranim prostorijama stare ginekologije. Ovom događaju prisustvovali su srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar zdravlja socijalne zaštite RS Alen Šeranić koji je prethodno održao sastanak sa članovima Kriznog štaba Bolnice „Sveti Vračevi“ na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem, vršiocem dužnosti direktora Bolnice.
Dodik se poslije obilaska novih objekata zahvalio direktoru bijeljinske bolnice i njegovom timu, navodeći da su brzo, kvalitetno i uspješno implementirali ideju da se otvori kovid bolnica u ovom epicentru krize.

"Ovo je prva kovid bolnica ovog obima i ovako opremljena u Republici Srpskoj. U narednim sedmicama to će biti urađeno i u Banjaluci, gdje će stara poliklinika biti uređena da može da primi kovid bolesnike na kvalitetan način. Današnji broj zaraženih građana virusom korona je alarmantan i moramo preduzeti niz mjera kako bio zaštitili građane i vjerovatno ćemo morati opet zatvoriti škole“, poručio je srpski član predsjedništva BiH. On je poručio da će se morati redukovati i radno vrijeme u firmama.

Šeranić je rekao novinarima da je u Bijeljini podignut i kapacitet laboratorije koja radi do 200 uzoraka na utvrđivanju lica koja su zaražena virusom korona.

"Dodatni kapaciteti uklapaju se u plan koji sprovodimo u djelo, popunjavamo trenutne kapacitete, razvijamo dodatne, a onda imamo konačan plan koji podrazumijev ili dijeljenje bonica na kovid i nekovid ili pretvaranje cijele bolnice u kovid bolnicu", naveo je Šeranić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić upozorio je da se epidemiološko stanje u gradu usložnjava i da je veliki broj zaraženih virusom korona posljednjih dana, te pozvao sugrađane da zajedničkim snagama učestvuju u naporima da se smanji broj zaraženih, uz poštovanje mjera. On je zahvalio medicinskim radnicima na predanom radu.
 

 
Vršilac dužnosti direktora Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini Zlatko Maksimović rekao je novinarima da novi objekti, čija je adaptacija trajala dva mjeseca, imaju površinu 2.600 metara kvadratnih.
Nova kovid bolnica u Bijeljini ima dodatnih 40 do 50 kreveta.

Semberija info