Bolji položaj udruženja građana kroz projekat „Dijalog za budućnost“ :: Semberija INFO ::

 

Bolji položaj udruženja građana kroz projekat „Dijalog za budućnost“


U Bijeljini je održan drugi sastanak Lokalne dijaloške platforme za područje Grada Bijeljina u okviru realizacije projekta "Dijalog za budućnost". Na današnjem sastanku održana je radionica s ciljem kreiranja dokumenta pod nazivom "Okvir za djelovanje lokalne dijaloške platforme".



Projektom se želi omogućiti adolescentima i mladima, nevladinim udruženjima, udruženjima žena i neformalnim grupama žena, prilika da izgrade svoje kapacitete za konstruktivan dijalog u zajednici, te da zajedno sa drugima, kroz lokalne dijaloške platforme identifikuju prioritete za poboljšanje društvene kohezije u zajednici, preporuče izvodljiva riješenja za njih i predstave ih lokalnim vlastima.

Prioritetne oblasti lokalne dijaloške platforme su jačati podršku mladima  kroz razvoj aktivnosti pedagoškog rada sa mladima koji će u fokusu imati prevenciju bolesti zavisnosti, borbu protiv maloljetničkog prestupništva, prevenciju zloupotrebe i nasilja mladih putem interneta i vrbovanje mladih u sekte.

Ideja je i da se pokrenu aktivnosti zaštite žena žrtava porodičnog nasilja u vidu prednosti u zapošljavanju i obezbjeđenju socijalnih stanova. Za samohrane majke sa djecom koje nemaju stalan izvor finansiranja niti podršku, plan je osnivanje Alimentacionog fonda na nivou Republike Srpske kojim bi se obezbijedio neophodan doplatak na brigu o djeci.

Takođe, potrebna je promocija socijalne kohezije i rad lokalne dijaloške platforme putem medija, odnosno uključivanjem medija u rad platforme i osnaživanje postojećih resursa organizacija civilnog društva.

Potrebno je obezbijediti finansijsku podršku za organizovanje susreta predstavnika različitih kultura, etniciteta i tradicija sa ciljem boljeg upoznavanja, približavanja i razmjene, kao i povećati učešće žena u lokalnoj zajednici, promovisati društvena, ekonomska, politička prava i jednakopravnost žena u Bijeljini.

Jedan od zadataka je i veći angažman i uključenost  žena u lokalne dijaloške platforme i kreiranje zajedničke aktivnosti žena iz različitih političkih partija kako bi se zajedničkim nastupom i naporima obezbijedila veća ravnopravnost polova.

Ovaj projekat zajednički implementiraju UNDP,UNICEF i UNESKO u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH, a finansira se sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

U projektu, osim Bijeljine, učestvuje još 27 partnerskih opština/gradova: Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad , Stari Grad, Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Pale, Trnovo, Sokolac, Tuzla, Brčko Distrikt, Vitez, Busovača, Kiseljak, Kreševo, Travnik, Novi Travnik, Usora, Tešanj, Bugojno, Mostar, Trebinje, Banja Luka, Doboj i Doboj Istok.

Izvor: Grad Bijeljina