VRIJEDNE RUKE SEMBERIJE :: Semberija INFO ::

 

VRIJEDNE RUKE SEMBERIJE


Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Bijeljine, u saradnji sa  Ženskom zadrugom i Zanatsko-preduzetničko udruženje ,,Preduzetnik“, organizovala je dvodnevni Sajam ženskog preduzetništva  pod nazivom ,,Vrijedne ruke Semberije“.

Uz poštovanje svih zaštitnih mjera propisanih usljed kovida 19, sajam se održava ispred Centra za kulturu 27. i 28. oktobra, u vremenu od 10 do 19 časova.


Za otvaranje sajma odabran je 27. oktobar, to je dan Svete Petke, zaštitnice  žena. 
-Ohrabrile smo se da u ovoj teškoj situaciji napravimo događaj upravo za žene i ovo je prvi sajam ženskog preduzetništva koji se održava u našem gradu u vrijeme pandemije. Osnovni cilj je da žene koje su registrovane preduzetnice izađu i pokažu svoju snagu, a  snažna poruka je da žene koje su u sivoj zoni ohrabrimo da izađu iz sive zone, da  ih Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća tu da im pruži pomoć  da se registruju i izađu na tržište, izjavila  je direktorka Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Tatjana Blagojević.
  
Svetlana Rašević Sarić, direktorka Ženske zadruge, koja je, uz pomoć Fondacije ,,Lara“, osnovana 2016. godine u Bijeljini, kaže da je njihova misija  pomoć ženama, bez obzira da li su to preduzetnice ili marginalizovane grupe.
-Žensko preduzetništvo, nažalost,  stoji u mjestu, a žene zavise same od sebe. Ovaj sajam je, zbog epidemiološke situacije, okupio manji broj žena preduzetnica, a mi na ovaj načim želimo i da  odamo počast ženama koje uvijek nađu snage da izdrže teške periode i neumorno stvaraju, kaže Svetlana Rašević Sarić.

Izvršni direktor ,,Preduzetnika“ Mile Stević  ocjenjuje da je organizovanje sajma jako dobar potez, a ovo je i jedan vid pomoći koji se pruža preduzetnicama obzirom da je  prodajnog karaktera.
-Javnosti su poznati problemi preduzetništva, ono se bukvalno  u ovim uslovima pandemije korona virusa bori za opstanak.  I inače je poznato da je preduzetništvo najslabija karika u privrednom lancu Republike Srpske i po onoj narodnoj „led puca tako gdje je najtanji“, naravno da se tu najviše i odrazilo sve ono što je pandemija donijela, ukazuje Stević.

Na sajmu je  bilo 14 izlagača, ali bogatstvo ponude na njihovim štandovima uveliko je nadvisilo taj broj. Na to koliko je bogata, raskošna i raznovrsna semberska trpeza posjetioce sajma podsjetila je Snježana Todorović, vlasnica čuvenog Restorana ,,Lovac“.

-Ovdje na sajmu, kao i u našem restoranu, nudimo isključivo zdravu domaću hranu. To su slana i slatka  jela pripremljena od namirnica koje sami proizvodimo. Nudimo jela od mesa, domaći hljeb, pogačice, projice, začine koje sami proizvodimo, te rakije i med, izdvaja dio bogate ponude Restorana ,,Lovac“ Snježana Todorović.
Bogato opremljen štand imale su članice Udruženja za očuvanje tradicije i starih zanata ,,Etno kreativa“ iz Janje. Kako reče predstavnica ovog udruženja Cvija Krajišnik, iako sve članice nisu došle, niti su sve mogle prezentovati, ipak ima  dovoljno toga da  predstave sve ono što rade.


-Posebno ističemo stare zanate, pa su tu i narodne nošnje, zatim komadi odjeće, ukrasnih i upotrebnih predmeta nastalih ručnim tkanjem, heklanjem, pletenjem i šivenjem. Imamo i suvenire izrađene u dekupaž tehnici, a nešto novo iz naše radionice su mirisni sapuni koje izrađujemo na tradicionalan  način. Ubuduće planiramo da se izradom sapuna malo više pozabavimo, shvatili smo da je prirodno najkvalitetnije i najkorisnije. Vraćamo se svemu što je prirodno i jako mi je  drago da je tako,  kaže Cvija Krajišnik.   

Semberija info