ISTORIJSKI DAN ZA RITE „UGLjEVIK“ :: Semberija INFO ::

 

ISTORIJSKI DAN ZA RITE „UGLjEVIK“


Danas prisustvujemo istorijskom danu za ugljevički rudnik i termoelektranu, ali i za kompletnu regiju, izjavio je vršilac dužnosti direktora RITE „Ugljevik“ Čedomir Stojanović povodom zvaničnog puštanja u pogon novoizgrađenog sistema za odsumporavanje u krugu ugljevičke termoelektrane.

 „ Ovo je najveća investicija, vrijedna oko 85 miliona eura, otkako je izgrađena Termoelektrana „Ugljevik“. Ona omogućuje produženje rada termoelektrane u narednih dvadeset godina.  Da, kojim slučajem, nismo realizovali ovu investiciju, RiTE „Ugljevik“ bi u naredne tri do četiri godine bio ugašen. Ovom investicijom otvaraju se nove privredne mogućnosti i izgradnja novih fabrika. Sva probna ispitivanja su potvrdila da je projekat odlično realizovan, jer ispitivanja pokazuju da dnevna emisija sumpor – dioksida, sada kada ovaj sistem radi, iznosi oko 150 kilograma, dok je ranije iznosila i do osamnaest tona dnevno. To potvrđuje da smo dobili ekološki najperspektivniju termoelektranu u regionu“, izjavio je Stojanović, zahvalivši se svima onima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, počevši od Vlade RS, resornih ministarstava, „Elektroprivrede RS“, pa do Japanske Vlade koja je odobrila kredit za ovaj projekat.


 Takiro Ueda, projekt – menadžer Konzorcijuma „ Micubiši Hitači Pauer Sistem“, koji je izvodio radove na izgradnji sistema za odsumporavanje,  izjavio je da je izgradnja ovog sistema bila za njih veliki izazov, jer je koncentracija sumpor – dioksida na ulazu u postrojenje često bila i veća od 20.000 miligrama.
 „ Izgradnjom ovog postrojenja koncentracija sumpor – dioksida je svedena ispod 200 miligrama, što znači smanjenje za 99 odsto. Na taj način se značajno poboljšava ekološka situacija u regionu i zdravlje stanovništva u ovoj regiji“, izjavio je Takiro Ueda.

Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije u RiTE „Ugljevik“,  podsjetio je da je ugovor sa japanskom vladom o kreditiranju ovog projekta potpisan sada već davne 2009. godine, kada je prepoznat značaj jednog ovakvog projekta.

„Sa emisijom od 20.000 miligrama sumpor – dioksida, prema važećim pravilima i standardima, tada smo mogli raditi svega šest mjeseci u godini. To bi za RiTE „Ugljevik“ značilo njeno zatvaranje. Ovo je skup ekološki projekat, ali je to zalog za budućnost RiTE „Ugljevik“ u narednih dvadesetak godina. Dobili smo ekološki najčistiju termoelektranu u regionu, sa zanemarljivom emisijom sumpor – dioksida i čvrstih čestica“, naglasio je Tasovac.

Zlatko Malović, projekt – menadžer Sistema za odsumporavanje podsjetio je da je izgradnja ovog sistema trajala oko tri godine, te da je probni rad trajao oko šest mjeseci.

„ Sada termoelektrana ima nulti uticaj na zagađenje vazduha i na ekološku situaciju u BiH. Izgradnjom ovog postrojenja. Uz puno truda, uz profesionalno ponašanje izvođača radova, te uz sinergiju svih nadležnih institucija RS, uspjeli smo realizovati jedan ovako značajan projekat“, izjavio je Malović. 

Semberija info